به دنبال سلسله مطالب مربوط به آشنایی با انواع شرکت ها و شباهت ها و تمایزات آنها، قصد داریم در این بخش و در راستای بررسی ساختار کلی شرکتها، به معرفی “ارکان شرکتهای تجاری” بپردازیم. برای آشنایی با انواع شرکتهای تجاری می توانید به بخش راهنمای سامانه ثبت شرکتها مراجعه کنید.
قانونگذار در شرکت های سهامی، تشریفات و مقررات خاصی را جهت اداره امور شرکت تعیین نموده و از آن طریق سهامداران شرکت را مکلف کرده تا شالوده اصلی را در چهارچوب این قوانین پی ریزی کنند. در این مواد قانونی مواردی چون برگزاری مجامع، انتخاب هیات مدیره و بازرسین و ورود و خروج اعضا مواردی آمده است. حتی در امور تسویه پس از انحلال نیز در این قانون ها، تشریفات خاصی بیان شده است. تمامی این مواد قانونی لازم الاجرا بوده و در صورتی که تشریفات امور و تصمیمات اتخاذ شده با شرایطی غیر از موارد مندرج در قانون باشد، عاملین آن دارای مسئولیت کیفری بوده و در مورادی به ابطال تصمیمات و حتی انحلال شرکت خواهد انجامید.
ارکان سهگانه شرکت
در تدوین این قوانین، یکی از اصلیترین پایهها برای تشکیل و اداره امور شرکت که قانونگذار نیز به آن توجه ویژه داشته است و در مواد قانونی بسیاری بارها به اجزای آنها اشاره کرده، ارکان سهگانه می باشد. این ارکان طی یک تقسیمبندی کلی در سه بخش قرار میگیرند:
- تصمیم گیرنده یا رکن تصمیمی
- اداره کننده یا رکن مدیریتی
- رکن نظارت کننده یا رکن نظارتی
وجود رکن تصمیمی و رکن مدیریتی، ارکان اجباری بوده و تمامی شرکتها دارای این دو رکن هستند.
اما رکن سوم، یعنی رکن نظارتی، رکنی اختیاری بوده و در بعضی از شرکت ها وجود دارد.
رکن تصمیم گیرنده از نظر وجود نهاد تصمیم گیرنده شرکتها به دو دسته کلی تقسیم می شوند:
- شرکت هایی که بدون نیاز به مجامع، به طور مستقیم با اخذ رأی از شرکاء تصمیم گیری می کنند. مانند: شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت نسبی، شرکت مختلط غیرسهامی، شرکت مختلط سهامی.
- شرکت هایی که توسط نهاد مجامع تصمیم گیری می کنند. که عبارتند از: شرکت سهامی عام، شرکت سهامی خاص، شرکت تعاونی، شرکت تعاونی سهامی عام، شرکت تعاونی فراگیر ملی.
البته بهتر است بدانید که شرکت های مختلط سهامی و شرکت های با مسئولیت محدود که ۱۲ شریک یا بیشتر دارند، دارای یک مجمع عمومی عام هستند.
در مطالب بعدی به تفصیل به بحث و بررسی جداگانه در خصوص هر یک از این ارکان خواهیم پرداخت.
امیدواریم معرفی اجمالی ارکان شرکت های تجاری در این مطلب، برای شما مفید بوده باشد.
در صورت تمایل به کسب اطلاعات بیشتر و یا ثبت شرکت، می توانید با شماره ۵ رقمی آسان ثبت ۰۲۱۴۳۴۹۸ تماس حاصل نمایید.
همچنین می توانید از طریق چت آنلاین و یا جلسهی حضوری با مشاوران با تجربه ما، در این خصوص صحبت کنید.
پرسشهای پرتکرار پیرامون ساختار سازمانی و ارکان شرکتهای تجاری در یک نگاه 
یکی از اصلیترین پایهها برای تشکیل و ادارهی امور شرکت چیست؟
یکی از اصلیترین پایهها برای تشکیل و اداره امور شرکت که قانونگذار نیز به آن توجه ویژه داشته است و در مواد قانونی بسیاری بارها به اجزای آنها اشاره کرده، ارکان سهگانه می باشد.
ارکان سهگانه شرکت را نام ببرید؟
۱) تصمیم گیرنده یا رکن تصمیمی ۲) اداره کننده یا رکن مدیریتی ۳) رکن نظارت کننده یا رکن نظارتی
انواع ارکان تصمیم گیرنده برای شرکت را نام ببرید؟
رکن تصمیم گیرنده از نظر وجود نهاد تصمیم گیرنده شرکتها به دو دسته کلی تقسیم می شوند: ۱) شرکت هایی که بدون نیاز به مجامع، به طور مستقیم با اخذ رأی از شرکاء تصمیم گیری می کنند. مانند: شرکت با مسئولیت محدود، شرکت تضامنی، شرکت نسبی، شرکت مختلط غیرسهامی، شرکت مختلط سهامی. ۲) شرکت هایی که توسط نهاد مجامع تصمیم گیری می کنند. که عبارتند از: شرکت سهامی عام، شرکت سهامی خاص، شرکت تعاونی، شرکت تعاونی سهامی عام، شرکت تعاونی فراگیر ملی.
مهمترین تفاوت رکن تصمیمی و مدیریتی شرکت با رکن نظارتی چیست؟
وجود رکن تصمیمی و رکن مدیریتی، از ارکان اجباری بوده و تمامی شرکتها دارای این دو رکن هستند. اما رکن سوم، یعنی رکن نظارتی، رکنی اختیاری بوده و در بعضی از شرکتها وجود دارد.