قانون کار و مادههای مربوط به آن در جهت بهبود شرایط کار برای کارمندان و کارفرمایان وضع شده است. این قانون شامل ۲۰۲ ماده است، که در ماده ۴۶ این قانون به ما اطلاعاتی راجع به حق ماموریت میدهد. این ماده برای احقاق حقوق کارمندانی که به ماموریت فرستاده میشوند وضع شده است و همچنین قوانینی را برای نحوه محاسبه حق ماموریت ذکر کرده است.
در ادامه بیشتر به شرح این قانون میپردازیم.
حق ماموریت چیست؟
به دستمزدی که کارفرمایان به کارمندان خود بابت فرستادن آنها به محلی دور از دفتر کار میپردازند حق ماموریت گفته میشود.
لازم به ذکر است که ماموریت به موردی گفته میشود که کارمند برای انجام کار حداقل ۵۰ کیلومتر از محل کارگاه یا دفتر اصلی دور شود و یا مجبور شود که حداقل یک شب را در محل ماموریت توقف نماید.
گاهی اوقات سازمانها و شرکتها برای پیش بردن کارهای خود نیاز دارند تا افرادی را مامور کرده و آنها را به خارج از محل کار خود اعزام کنند. این افراد میتوانند جهت بازدید و بررسی، دادن آموزش به نیروهای جدید، اقدام به احداث شعبه و کارهای بسیار دیگر، به ماموریت اعزام شوند.
حق ماموریت افراد در فیش حقوقی آنها ذکر میشود.
حق ماموریت کارمندان و کارگران چگونه محاسبه میشود؟
در ماده ۴۶ قانون کار، حداقل میزان حق ماموریت دستمزد روزانه فرد لحاظ شده است. همچنین پرداخت کلیهی هزینههای رفت و برگشت، بر عهده کارفرما است. حق ماموریت حداقل به اندازه یک روز حقوق ثابت یا مزد مبنای کارگر است که میتواند بر اساس توافقات صورت گرفته بین کارفرما و کارگر بیشتر هم در نظر گرفته شود.
حق ماموریت به افرادی پرداخت میشود که برای انجام کار حداقل ۵۰ کیلومتر از محل کارگاه یا دفتر اصلی دور شوند یا اینکه مجبور شوند حداقل یک شب در محل ماموریت توقف نمایند.
حق ماموریت را میتوان به روش زیر محاسبه کرد:
تعداد روزهای ماموریت × حقوق ثابت یا مبنای مزد ماهانه ÷ ۳۰ = میزان حق ماموریت
هزینههای خورد و خوراک و مسکن در هنگام ماموریت
همانگونه که ذکر شده است، تمامی هزینههای ماموریت اعم از رفت و برگشت، غذا و خوراک، هتل و مسکن بر عهده کارفرما میباشد و تمام این موارد باید در متن قرارداد بین کارفرما و کارمند مامور ذکر شود.
نوشته مرتبط: انواع مرخصی بر اساس قانون کار
پرسشهای پرتکرار در مورد حق ماموریت
مدت زمان فرستادن یک نفر به ماموریت چقدر است؟
در قانون کار زمان معینی برای انجام ماموریت در نظر گرفته نشده است و مدت زمان آن به قرارداد کارفرما و کارمند بستگی دارد.
آیا میتوان مبلغ ثابتی را برای حق ماموریت در نظر گرفت؟
قانون، حداقل حق ماموریت را بر مبنای یک روز از حقوق ثابت ماهیانه یا مزد مبنا در نظر گرفته است. به این ترتیب مبلغ ثابت تعیین شده برای حق ماموریت نباید کمتر از مزد ثابت یا مزد مبنای کارگر باشد. همچنین هزینههای رفت و آمد کارگر نیز باید تامین شود.
آیا حادثههای در حین ماموریت جزء حداثههای ناشی از کار خواهد بود؟
کار در زمان ماموریت به منزله کار در کارگاه و دفتر اصلی بوده و به همین دلیل هرگونه حادثه در حین ماموریت به عنوان حادثهی در حال کار تلقی میشود.
شرایط اضافه کاری در دوره ماموریت چگونه است؟
پرداخت هزینه اضافهکاری یا کارکردن در روزهای تعطیل طبق قرارداد کارفرما و کارمند مامور صورت میگیرد.
به جز پرداخت حق ماموریت، آیا کارفرما در مورد پرداخت هزینه اقامت و غذای کارگر در محل ماموریت تکلیفی دارد؟
علاوه بر فوق العاده ماموریت پیش بینی شده در ماده ۴۶ قانون کار، کارفرما مکلف است وسیله یا هزینه رفت و برگشت کارگران را تامین نماید. در این قانون، پرداخت هزینه غذا و اقامت به کارگران مأمور، پیش بینی نگردیده و پرداخت آن منوط به وجود عرف و روال در کارگاه است و در غیر این صورت توافق طرفین نسبت به پرداخت هزینه های فوق ملاک عمل خواهد بود.
چنان چه بنا به ضرورت، کارگری دوبار در روز به ماموریت اعزام شود، آیا استحقاق دریافت دوبار فوق العاده مأموریت خواهد داشت؟
خیر، معمولا ماموریتهای رفته شده برای یک روز حساب میشود و تعداد ماموریتهای رفته شده در روز ربطی به میزان دستمزد آن ندارد.
آیا رفتن به ماموریت باعث کسر بیمه میشود؟
خیر، با رفتن به ماموریت برای انجام کارهای سازمان از حق بیمه افراد کم نمیشود.
نوشتههای دیگر: شرایط دریافت مرخصی بدون حقوق در قانون کار