راهنمای جستجو و استعلام اختراعات ثبت شده

راهنمای جستجو و استعلام اختراعات ثبت شده

طبق قانون، اختراعاتی قابل ثبت هستند که حاوی ابتکار جدید و کاربرد صنعتی باشند و برای اولین بار فرایند یا فراورده‌ای خاص را ارائه دهند. بنابراین مهم‌ترین اقدامی که مخترعان باید پیش از هر کاری انجام دهند استعلام اختراعات ثبت شده است. زیرا اگر ایده آنها پیش‌تر به عنوان اختراع ثبت شده باشد، امکان ثبت دوباره آن وجود نخواهد داشت. باید توجه داشت که اختراعات زیادی وجود دارند که ثبت شده‌اند اما به تولید انبوه نرسیده‌اند و در نتیجه در بازار موجود نیستند. سرمایه‌گذارانی که قصد ورود به این عرصه را دارند نیز می‌توانند با جست‌وجوی اختراعات ثبت شده و مطالعۀ خلاصه پرونده‌های ثبت اختراع اطلاعات مفیدی در این زمینه کسب کنند.

 

استعلام اختراعات ثبت شده در ایران

مرجع رسمی استعلام اختراعات ثبت شده در ایران، سامانه‌ای است که مرکز مالکیت معنوی کشور راه‌اندازی کرده است. برای جست‌وجو در پرونده‌های اختراع در ایران باید به نشانی اینترنتی این سامانه مراجعه نمایید. این وب‌سایت در واقع موتور جست‌وجوی اختراعات در ایران است و می‌توان عنوان اختراع، نام مخترع، شماره ثبت و شماره اظهارنامه را در آن جست‌وجو کرد. به تازگی امکان مطالعۀ خلاصه پرونده ثبت اختراع و مشاهدۀ کد ثبت اختراع نیز فراهم شده است. این سایت را به درستی بانک اطلاعاتی اختراع‌ها نیز می‌نامند و در مرحله استعلام ثبت اختراع بسیار کاربردی و مفید عمل می‌کند.

  نحوه‌ی استعلام برند و علائم تجاری

استعلام اختراعات ثبت شده در کشورهای دیگر

سند ثبت اختراع یا پَتِنت (Patent) حقی انحصاری است که به شخصی خاص داده می‌شود. اما شرایط و مدت زمان استفاده از آن در قوانین کشورهای گوناگون متفاوت است. بنابراین برای استعلام اختراعات ثبت شده در هر کشور باید به وب‌سایت مالکیت فکری همان کشورها مراجعه کرد. در این میان، برخی سیستم‌های منطقه‌ای و بین‌المللی نیز برای سامان دادن به این حوزه به وجود آمده‌اند که دفتر ثبت اختراع اتحادیه اروپا (EPO) و سازمان جهانی مالکیت معنوی (WIPO) که وابسته سازمان ملل است مهم‌ترین‌شان هستند. همچنین برخی شرکت‌ها و نهادها به منظور فراهم کردن جست‌وجوی آسان‌تر در اختراعات ثبت شده، پایگاه‌های مستقلی را به وجود آورده‌اند که معتبرترین نمونه‌هایشان را در ادامه معرفی می‌کنیم:

  • موتور جست‌وجوی اختراعات گوگل (Google Patents)
  • سامانه استعلام اختراعات ثبت شده در سازمان جهانی مالکیت معنوی (PATENTSCOPE)
  • پلتفرم جست‌وجو و تحلیل پتنت منبع باز و رایگان (Lens)
  • پایگاه جست‌وجوی اختراعات ثبت شده در اتحادیه اروپا (Espacenet)
  • بانک اطلاعاتی اداره ثبت اختراع ایالات متحده آمریکا (USPTO)
  • پلتفرم تخصصی جست‌وجو و تحلیل پتنت غیررایگان (Orbit)

 

جست‌وجوی اختراعات ثبت شده در روزنامه رسمی

از آنجایی که تمام اختراعات ثبت شده در ایران باید در روزنامه رسمی آگهی شوند، یکی دیگر از راه‌های استعلام اختراعات ثبت شده در ایران مراجعه به سایت روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران است. برای دسترسی به این سامانه می‌توانید اینجا کلیک کنید. گفتنی است که به دلیل محدود بودن متن آگهی ثبت اختراع، دسترسی به خلاصه پرونده‌ها و جزئیات اختراع‌ها در این روشِ جست‌وجو امکان‌پذیر نیست.

 

? پرسش‌های پرتکرار پیرامون استعلام و جستجوی ثبا اختراع (اختراعات ثبت شده) ?

✅ چگونه می‌توان از اختراعات ثبت شده استعلام گرفت؟

✔️ منبع رسمی و قابل استناد استعلام اختراعات ثبت شده در ایران، سامانه مرکز مالکیت معنوی کشور است. نشانی اینترنتی این سامانه: ipm.ssaa.ir/Search-Invention

✅ جست‌وجوی اختراعات ثبت شده به چه ترتیب است؟

✔️ برای جست‌وجو در پرونده‌های اختراع ایران باید به وب‌سایت «سامانه مرکز مالکیت معنوی کشور» مراجعه کرد. این سایت زیر نظر قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران فعالیت می‌کند.

✅ در مرحله استعلام ثبت اختراع چه باید کرد؟

✔️ برای استعلام اختراع‌های ثبت شده در هر کشوری باید به وب‌سایت مرکز مالکیت فکری همان کشور رجوع کرد و در پایگاه اطلاعاتی آنها به جست‌وجو پرداخت.

✅ بزرگ‌ترین بانک اطلاعاتی اختراع‌ها در جهان کدام است؟

✔️ سازمان جهانی مالکیت معنوی، دفتر ثبت اختراع اتحادیه اروپا و اداره ثبت اختراع ایالات متحده آمریکا بزرگ‌ترین پایگاه‌های داده‌ای در زمینه ثبت اختراعات در جهان را دارند.

✅ اختراعات ثبت شده در ایران از چه طریقی در دسترس هستند؟

✔️ مرکز مالکیت معنوی کشور امکان دسترسی به اختراعات ثبت شده در ایران را در سایت خود برای تمام متقاضیان فراهم کرده است. همچنین متقاضیان می‌توانند در سایت روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران نیز به جست‌وجو بپردازند.

یک دیدگاه در راهنمای جستجو و استعلام اختراعات ثبت شده

  1. ملیسا قربانی says:

    سلام بنده یک ایده در رشته ی خودم که خیاطی هست دارم نمیدونم آیا این ایده برای ثبت کردن مناسب هست یا اینکه آیا قبلا این ایده ثبت شده یا نه راهنمایی میخواستم ممنون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *