«برند» کلمهای که بسیار در رسانهها و شبکه های اجتماعی شنیده میشود، شاید پرسیده باشید برند چیست و چه تفاوتی با شرکت دارد؟ چرا همه به دنبال ثبت برند هستند و از وکلا و مشاورین حقوقی در مورد نحوهی آن سوال میپرسند؟ مزایای ثبت برند در ایران برای کسبوکارهای مختلف چیست؟
به طور کلی داشتن یک برند برای یک مجموعه یا تولیدی چه مزیتی میتواند داشته باشد؟ و چرا باید اصلا به فکر ثبت آن بود؟در ادامه به تمام این سوالات و نحوهی قانونی ثبت برندها پاسخ خواهیم داد.
نوشتههای مرتبط:
چگونه برند مواد غذایی ثبت کنیم؟
اصول انتخاب بهترین نام برای شرکت چیست؟
از آرم ساعت رولکس تا آرم کفشهای آدیداس همگی چه چیز را در ذهن شما تداعی میکنند، یک نام با یک آرم ولی دنیایی از اطلاعات به ذهن شما وارد میشود، این شرکتها توانستهاند بازار خود را به وجود بیاورند، نمونههایی که بالاخص در تجارت توانستهاند نام آور باشند. همان چیزی که برند نام دارد.
برندها از قدیم رواج داشته اند همانطور که در گذشته تجارتخانهها و کارخانه ها برای رواج محصولات تولیدی خود از آرم خویش استفاده میکرده اند تا در بازار شناخته شوند امروز ه هم از برندها برای شناخته شدن و مطرح شدن استفاده میکنند.
براساس ماده ی ۱ قانون علایم و اختراعات مصوب اول تیر ۱۳۱۰ برندها یا علایم تجاری را بدین صورت تعریف کرده است:«علایم تجارتی عبارت از هر قسم علامتی است اعم از نقش،تصویر،رقم،حرف،عبارت،مهر،لفاف و غیر آن که برای امتیاز و تشخیص محصول صنعتی تجارتی یا فلاحتی اختیار می شود»
در کوتاه ترین تعریف، نام تجاری را می توان سمبل و نمادی از یک کالا دانست که میتواند از طریق آرم، ترکیب رنگ، صدا، مظاهر و حتی شیوه های نوشتاری، پیام مورد نظر را به مخاطب منتقل ساخته و در اولین نگاه ،کالای مورد نظر را به ذهن وی آورد . . نشان تجاری که قابلیت ثبت شدن را داشته باشد می تواند یک یا ترکیبی از چند کلمه،حرف،عدد،نقاشی ،سمبل،نقش های سه بعدی (شکل و بسته بندی کالاها)علایم سمعی مثل موسیقی یا اصوات،رایحه و یا رنگ هایی جهت معرفی ویژگی ها باشد.
مزایای ثبت برند چیست؟
ثبت برند مزایای بیشماری دارد که در اینجا به چند مورد از برترین مزایای ثبت آن اشاره میکنیم:
۱-یک برندخوب میتواند مانند یک میان بر ذهن انسان را در برخورد با حجم بالای اطلاعات بازاریابی به مقصد برساند. و به عنوان آیتمی بسیار ارجحتر از دیگر آیتمها، مدیران ارشد سازمان را از خطر خارج شدن از مسیر اصلی حفظ کند. مثلا وقتی نام سامسونگ را میشنوید چه چیز در ذهن شما تداعی میشود؟
۲-ثبت برند یک چشم انداز مناسب برای نام تجاری در مدیران و کارکنان به وجود میآورد و برای مصرف کنندگان انگیزهی بسیار خوبی برای خرید خواهد بود. برندهایی مانند ورساچه، آرمانی و… در دنیای مد و تبلیغات و زیبایی همیشه مورد توجه بوده اند و مردم آنها را تعقیب میکنند. شاید شما هم علاقه دارید از این دسته برند های پر طرفدار باشید؟؟
۳- برندها باعث بروز رفتاری متمایز از سایر رفتارهایی که یک مصرف کننده دارد میشوند. و باعث تشویق برای خرید میشود و هیجان را به دل جامعه میآورد.
۴- ثبت برند و کلا داشتن آن کارایی متفاوتی دارد، برند میتواند هیجانات و عواطف مصرف کنندگان را بر انگیزد و و فقط کافیست ذهنیت و انتظار مشتریان نسبت به کالا تامین گردد، در آن صورت وفاداری مشتری به آن محصول یا خدمات تضمین شده است. مثلا تبلیغ یک برند فست فود اگر مانند انتظاری باشد که ایجاد شده است پس شما می توانید یک مشتری را که دهها بار از شما خرید میکند بیابید. حتی در صورتیکه کالاهای جایگزین دیگری با قیمت های پایین تری در بازار عرضه شود، مثلا یک برند فست فودی دیگر به جای برند قبلی بیاید، متقاضی به دنبال همان برند خواهد بود و کالای جانشین را نخواهند پذیرفت.
این به معنای نوعی تعهد است که شامل آشنا شدن مشتری با محصول ،تاثیر گذار بودن نام برند و سپس ترجیح محصول است .
“می توانید مقاله ی مارا تا انتها بخوانید، و یا همین حالا با شماره ی ۵ رقمی آسان ثبت تماس بگیرید و از راهنمایی مشاوران ما برخوردار شوید”
اولین اصل برای ثبت برندتان چیست؟
اگر برایتان این سوال پیش آمده است که اکنون چگونه میتوان در ایران کار ثبت برند انجام داد باید بدانید نخست نام مناسب انتخاب کنید، برای این کار برای شما توصیههایی داریم:
اگر میخواهید نام برندشما فارسی باشد باید یک مستند معنایی در لغت نامه ی دهخدا داشته باشد. به عنوان مثال شما نمیتوانید نام برند خود را “سرررررا” انتخاب کنید، بخصوص اینکه نام باید مناسب با فعالیت شرکت باشد و مزایای کالا یا خدماتی را که تولید میکند توصیف کند.
نام برندباید بتواند توجه مصرف کننده را به خود جلب کند و برروی مخاطب نگرش مثبت ایجاد کند.در واقع یک برندهای موفق، برندهایی گیرا است که بتوان به آسانی آن را تلفظ کرد(به اصطلاح راحت در زبان بچرخد) اگر برندشما اینگونه باشد به راحتی میتوان آن تبلیغ نمود.
صفات مشخصهی علامت تجارتی دارا بودن یک حس اصالت و تازگی است که مخاطب را به سمت خود بکشاند ولی این دو به دست نمیآید اگر شما خلاقیت و اصالت را در انتخاب نام داشته باشید، اصالت به معنای اختصاصی بودن است و شما باید نامی را انتخاب کنید که قبلا استفاده نشده باشد و خلاقیت یعنی شما باید بهترین نام را انتخاب کنید که تمام صفات بالا را داشته باشد
برند خوب چه برندی است؟
- برندی که از برندهای دیگر متمایز بوده و نسبت به آن ها برتری داشته باشد.
- برندی که بتواند احساسات مشتریان را به خاطر همراهی با برند برانگیخته کند.
- برندی که بتواند به خواسته های مشریان ارزش دهد و به ارزش ها پایبند بماند.
- برند باید بتواند برای شما سرمایه ایجاد کند نه این که فقط مستلزم صرف هزینه از جانب شما باشد.
- مهم است که فرهنگ با ارزش بودن برندتان در میان پرسنل رواج داشته باشد.
- و در آخر باید بتوانید نیازهای مشتریان خود را مدیریت کنید.
ثبت برند به چه صورت انجام می پذیرد؟
امروزه در کشور ما فرآیند ثبت برند یک فرآیند آنلاین و اینترنتی است. شما می توانید مستقیما با مراجعه به سایت ثبت اسناد و املاک کشور و طی مراحل گام به گامی که در این سایت به منظور ثبت برند مشخص شده است؛ برند خود را به ثبت برسانید البته از آن جایی که این مراحل همواره پیچیدگی های خاصی برای کسانی که آگاهی و تجربه ی کافی در زمینه کارهای ثبتی و ثبت برند ندارند، دارد توصیه ی ما گرفتن مشاوره و کمک از وکلا و کارشناسان متخصص در زمینه ثبت برند است.
“می توانید مقاله ی مارا تا انتها بخوانید، و یا همین حالا با شماره ی ۵ رقمی آسان ثبت تماس بگیرید و از راهنمایی مشاوران ما برخوردار شوید”
مراحل ثبت برند چیست ؟
شما می توانید با مراجعه به سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور مدارک مورد نیاز را تهیه کرده و از طریق لینک ثبت نام مراحل را به صورت گام به گام طی کنید؛ تا بدون نیاز به مراجعه ی حضوری اقدام به ثبت برند و علامت تجاری خود کنید.
مدارک مورد نیاز ثبت برند که لازم است اسکن آن ها را در سایت بارگذاری کنید عبارتند از :
برای اشخاص حقیقی : کپی شناسنامه، کپی کارت ملی، کپی مجوز فعالیت شامل جواز تاسیس، پروانه ی بهره برداری، پروانه ی ساخت، جواز کسب یا کارت بازرگانی و یا هر گونه گواهی فعالیت صادره از نهادهای نظارتی و حاکمیتی دولتی. لازم به ذکر است در صورتی که نشان تجاری شما شامل حروف لاتین باشد لازم است اقدام به دریافت کارت بازرگانی کرده و کپی کارت بازرگانی خود را نیز در سایت قرار دهید.
برای اشخاص حقوقی: کپی شناسنامه، کپی کارت ملی، کپی روزنامه ی تاسیس و آخرین تغییرات شرکت (نباید بیش تر از دو سال از آخرین تغییرات شرکت گذشته باشد.)، کپی مجوز فعالیت شامل جواز تاسیس، پروانه ی بهره برداری، پروانه ی ساخت، جواز کسب یا کارت بازرگانی و یا هر گونه گواهی فعالیت صادره از نهادهای نظارتی و حاکمیتی دولتی، لازم به ذکر است در صورتی که نشان تجاری شما شامل حروف لاتین باشد لازم است اقدام به دریافت کارت بازرگانی کرده و کپی کارت بازرگانی خود را نیز در سایت قرار دهید.
نهایتا پس از طی مراحل ثبت نام، سامانه یک کد رهگیری در اختیار شما قرار خواهد داد. شما از طریق این کد می توانید با کارشناس مربوطه از طریق سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در ارتباط بوده و فرآیند ثبت را پیگیری کنید. در این فرآیند لازم است که اگر از نظر کارشناس ایراداتی برای ثبت برند شما وجود داشت آن ها را رفع کنید. پس از تایید نهایی مدارک شما توسط کارشناس مربوطه دو نسخه قرارداد به آدرس شما ارسال می شود. شما می بایست هر دو نسخه ی قرارداد را امضا کرده و یکی از نسخه ها را به همراه مدارک برابر اصل شده و فیش واریزی به آدرس مرکز پست کنید. پس از دریافت مدارک مراحل ثبت برند شما در سازمان آغاز خواهد شد. بررسی درخواست شما بر اساس اولویت زمان ثبت خواهد بود بنابراین مراجعه حضوری شما به اداره ی ثبت اسناد و املاک کشور تاثیر مثبتی بر تسریع روند کار شما نخواهد گذاشت.
پس از انجام این کارها در صورتی که در نام و تصویر برند شما مشکل و یا مغایرتی وجود نداشته باشد سازمان اجازه ی انتشار آگهی مربوطه را صادر می کند.
مدارک لازم جهت ثبت برند چیست؟
با توجه به این که برند شما یک برند حقیقی است یا یک برند حقوقی مدارک متفاوتی برای اسکن و بارگذاری در سایت ثبت اسناد و املاک کشور مورد نیاز است.
در این جا لازم به توضیح است که برند حقیقی در واقع برندی است که به نام یک شخص ثبت می شود و برند حقوقی برندی است که به نام یک شرکت به ثبت خواهد رسید. در ثبت برند حقیقی تمامی مدارک باید به نام شخص حقیقی بوده و در ثبت برند حقوقی تمامی مدارک باید به نام شخص حقوقی که در واقع همان شرکت مورد نظر است، باشد.
مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقیقی که لازم است اسکن آن ها در سایت ثبت اسناد و املاک کشور بارگذاری شوند عبارتند از:
- کپی شناسنامه
- کپی کارت ملی
- کپی مجوز فعالیت شامل جواز تاسیس، پروانه ی بهره برداری، پروانه ی ساخت، جواز کسب یا کارت بازرگانی و یا هر گونه گواهی فعالیت صادره از نهادهای نظارتی و حاکمیتی دولتی.
- لازم به ذکر است در صورتی که نشان تجاری شما شامل حروف لاتین باشد لازم است اقدام به دریافت کارت بازرگانی کرده و کپی کارت بازرگانی خود را نیز در سایت قرار دهید.
مدارک مورد نیاز برای اشخاص حقوقی که لازم است اسکن آن ها در سایت ثبت اسناد و املاک کشور بارگذاری شوند عبارتند از:
- کپی شناسنامه
- کپی کارت ملی
- کپی روزنامه یتاسیس و آخرین تغییرات شرکت (نباید بیش تر از دو سال از آخرین تغییرات شرکت گذشته باشد.)
- کپی مجوز فعالیت شامل جواز تاسیس، پروانه ی بهره برداری، پروانه ی ساخت، جواز کسب یا کارت بازرگانی و یا هر گونه گواهی فعالیت صادره از نهادهای نظارتی و حاکمیتی دولتی
- لازم به ذکر است در صورتی که نشان تجاری شما شامل حروف لاتین باشد لازم است اقدام به دریافت کارت بازرگانی کرده و کپی کارت بازرگانی خود را نیز در سایت قرار دهید.