اگر نام تجاری شما در زبان فارسی معنایی نداشته باشد یا بخواهید واژهای فارسی را به خطی غیرفارسی در نشان تجاریتان بنویسید، باید برای ثبت برند لاتین درخواست دهید. کلماتی که ریشه در زبانهای انگلیسی، فرانسوی و عربی دارند و در زبان فارسی مصطلح نیستند، طبق قوانین مرکز مالکیت معنوی کشور، لاتین محسوب میشوند. معیار تشخیص این موارد نیز واژهنامههای معتبری نظیر لغتنامه دهخدا و فرهنگ سخن هستند. همچنین در شرایطی که بیشتر از پنجاه درصد علامت تجاری با فونت انگلیسی (فینگلیش) نوشته شده باشد، علامت شما لاتین محسوب میشود. در واقع اندازه حروف لاتین باید کوچکتر از حروف فارسی باشند. انتخاب برند لاتین معمولاً به این دلیل است که این تولیدکنندگان قصد دارند محصول خود را به کشورهای خارجی صادر کنند. بنابراین برند، لوگو و تمامی علائم تجاری خود را بر اساس زبان، خط و فرهنگ کشور مقصد طراحی میکنند. در این مقاله، به روند قانونی ثبت برند لاتین میپردازیم.
نحوه استعلام برند لاتین
مهمترین تفاوت ثبت برند لاتین با فارسی در این است که این نوع علائم تجاری را باید به صورت بینالمللی استعلام کرد تا از تکراری نبودن آنها اطمینان حاصل کرد. برای این منظور، باید به موافقتنامه تریپس وابسته به سازمان تجارت جهانی یا کنوانسیون مادرید وابسته به سازمان جهانی مالکیت معنوی مراجعه کرد. همچنین رعایت استانداردها و مقررات بینالمللی الزامی خواهد بود. باید توجه داشت که ثبت برند لاتین با ثبت جهانی آن یکسان نیست. متقاضیان ثبت بینالمللی برند باید پس از ثبت علائم تجاری لاتین در داخل کشور، برای ثبت برند تحت یکی از موافقتنامههای مذکور اقدام نمایند. به طور مثال، در پروتکل مادرید اشخاص باید برند خود را ابتدا در کشور مبدأ به ثبت برسانند و سپس مقاصد تجاری خود را در میان کشورهای عضو انتخاب کنند و برای فعالیت در آنها درخواست دهند.
قوانین ثبت برند لاتین
مرکز مالکیت معنوی مرجع رسمی ثبت برند لاتین است. این مرکز زیر نظر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور فعالیت میکند و وابسته به قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران است. تمام مقررات و دستورالعملهای مربوط به این حوزه از طریق همین سازمان اطلاعرسانی میشوند. همه موسسات ثبت برند در سراسر کشور نیز با نظارت این سازمان مشغول به فعالیت هستند. گفتنی است تمام نامهای خارجی و اسامی عربی و کردی و ترکی تحت همین قوانین به ثبت رسمی میرسند. به طور کلی، ثبت برند لاتین به انجام روال قانونی ثبت یک علامت تجاری غیرفارسی به اسم یک یا چند فرد گفته میشود که طی آن، نام و نشان تجاری مورد نظر از نظر قانونی نیز به رسمیت شناخته میشود. باید اشاره کرد که ثبت برند لاتین هیچ تاثیری در میزان مالیات و عوارض اشخاص حقوقی و حقیقی ندارد.
مدارک مورد نیاز جهت ثبت برند لاتین برای اشخاص حقیقی
- شناسنامه و کارت ملی متقاضی
- کارت بازرگانی معتبر
- مجوز فعالیت (که میتواند جواز تاسیس، پروانه بهرهبرداری، پروانه ساخت، جواز کسب و یا هر نوع گواهی فعالیت از نهادهای قانونی باشد.)
- پر کردن درخواست ثبت برند لاتین
- نمونه علامت تجاری لاتین در ابعاد ۱۲ × ۱۲ سانتیمتر
مدارک لازم جهت ثبت برند لاتین برای اشخاص حقوقی
- کارت ملی و شناسنامه متقاضی
- روزنامه رسمی تاسیس یا آخرین تغییرات شرکت
- کارت بازرگانی معتبر
- مجوز فعالیت (که میتواند جواز تاسیس، پروانه بهرهبرداری، پروانه ساخت، جواز کسب و یا هر نوع گواهی فعالیت از طرف نهادهای قانونی باشد.)
- تکمیل اظهارنامه ثبت برند لاتین
- نمونه لوگو لاتین در ابعاد ۱۲ × ۱۲ سانتیمتر
نحوه ثبت برند لاتین
برای ثبت برند لاتین سادهترین راه این است که از سامانه هوشمند آسانثبت استفاده کنید و با کمترین زحمت و هزینه، صفر تا صد مراحل کار را برونسپاری کنید. در غیر این صورت، باید به سایت مرکز مالکیت معنوی مراجعه نمایید و مراحل زیر را گام به گام طی کنید:
- مشخصات مالک برند را وارد نمایید.
- اطلاعات مربوط به محصولات و خدمات خود را تکمیل فرمایید.
- مدارک مورد نیاز برای ثبت برند تجاری را آپلود کنید.
- هزینه ثبت برند لاتین و لوگو را پرداخت نمایید.
- در پایان، شماره اظهارنامه برند خود را برای پیگیریهای بعدی یادداشت کنید.
پس از بررسی کارشناسان این مرکز، اگر مدارک شما کاستی یا اشتباهی نداشته باشند، از شما درخواست میشود کپی برابر اصل مدارک خود را به این اداره بفرستید. سپس گواهی چاپ آگهی اول شما در روزنامه رسمی صادر میشود. پس از انتشار آگهی و نبود هیچ ادعایی در این زمینه، گواهینامه ثبت علائم تجاری (برگه ثبت برند لاتین) شما صادر خواهد شد. گفتنی است که اعتبار برند ثبتشده لاتین دَهساله است.
مدت زمان ثبت برند لاتین
اولین گام برای ثبت قانونی علائم تجاری، استعلام نام برند است. با این کار، از ثبت نشدن برند مشابه اطمینان پیدا میکنید. این اقدام شما همچنین باعث میشود که روند ثبت لوگو لاتین زمان کمتری ببرد. زیرا اگر عبارت پیشنهادی تکراری باشد، مرکز مالکیت معنوی درخواست شما را بازگشت خواهد زد. از زمانی که اظهارنامه به این مرکز ارسال میشود، ۳۰ تا ۴۵ روز کاری برای صدور آگهی تقاضا زمان لازم است. سپس آگهی اول در روزنامه رسمی کشور منتشر میشود و از عموم تقاضا میشود که در مهلتی یکماهه اگر با نام و نشان مورد نظر ارتباط یا تعارضی دارند، آن را اعلام نمایند. پس از این بازه زمانی، حدود چهار هفته دیگر زمان میبرد تا گواهی ثبت برند لاتین صادر شود و با آگهی دوم در روزنامه رسمی این پروسه به پایان برسد. بنابراین به طور کلی مدت زمان لازم برای ثبت برند لاتین نزدیک به ۳ ماه است.
هزینه ثبت برند لاتین
هزینه ثبت علائم تجاری لاتین به تعداد محصولات، مجوزهای لازم و طبقات درخواستی بستگی دارد. منظور از طبقه، نوع خدمات یا کالاهایی است که هر شخص حقیقی یا حقوقی برای برند خود در نظر میگیرد. به طور مثال، کمترین هزینه ثبت برند لاتین در سال ۱۴۰۰ در سامانه موسسه آسانثبت ۲۵.۰۰۰.۰۰۰ ریال (دو میلیون و پانصد هزار تومان) است. این مبلغ با احتساب کلیه هزینهها و واریزیهای دولتی و قانونی محاسبه شده است و با افزایش طبقات برند، به ازای هر طبقه مبلغ دویست هزار تومان به آن اضافه میشود. گفتنی است که هزینه ثبت برند لاتین با هزینه ثبت لوگو و نشان تجاری فارسی تفاوتی ندارد.
راهنمای تعرفه و هزینه ثبت برند، لوگو (نام و نشان تجاری)
ثبت آنلاین برند لاتین
ثبت برند لاتین نیازمند تخصص و تجربه است و کارشناسان حقوقی بهترین راهنمایان برای طی کردن این مسیر هستند. همچنین با فراهم شدن امکان ثبت آنلاین برند در برخی موسسههای مجاز مثل آسانثبت، دیگر نیازی به مراجعه حضوری متقاضیان وجود ندارد. تمامی تولیدکنندگان و صاحبان کسبوکار میتوانند از سراسر ایران برای ثبت اینترنتی برند خود اقدام نمایند. مدارک لازم برای این کار نیز به صورت آنلاین تکمیل و ارسال خواهند شد. داشتن نام تجاری، لوگو و علامت ثبتشده و در یک کلام برند معتبر به شما امکان میدهد بتوانید تبلیغات موثرتری انجام دهید. همچنین ثبت قانونی برند لاتین امکان سوءاستفاده احتمالی رقیبان شما را در بازار از بین میبرد و برای حفظ منافع مادی و معنوی شما لازم و ضروری است.
پرسشهای متداول درمورد ثبت برند لاتین
چگونه برند لاتین ثبت کنیم؟
مرکز مالکیت معنوی کشور مرجع رسمی ثبت برند لاتین در ایران است.
مدارک مورد نیاز برای ثبت برند لاتین چیست؟
شناسنامه و کارت ملی، روزنامه رسمی آخرین تغییرات شرکت (برای اشخاص حقوقی)، مجوز فعالیت (که میتواند جواز تاسیس، پروانه بهرهبرداری، پروانه ساخت، جواز کسب، کارت بازرگانی و یا هر نوع گواهی فعالیت صادره از نهادهای قانونی باشد.)، نمونه علامت تجاری و اظهارنامه ثبت برند لاتین.
برای ثبت برند لاتین چه اقداماتی باید انجام داد؟
پس از فراهم آوردن مدارک لازم برای ثبت قانونی برند لاتین باید به مرکز مالکیت معنوی کشور مراجعه کرد.
مهمترین تفاوت ثبت برند فارسی با لاتین در چیست؟
علائم تجاری لاتین را باید به صورت بینالمللی استعلام کرد تا از تکراری نبودن آنها در سطح جهانی اطمینان حاصل کرد. همچنین رعایت استانداردها و مقررات بینالمللی برای ثبت آنها الزامی خواهد بود.
ضرورت ثبت برند لاتین چیست؟
ثبت قانونی برند جلوی هر نوع سوءاستفاده از نام تجاری و علامت تجاری شما را میگیرد. اگر مشکلاتی از قبیل کپی لوگوی شما پیش بیاید، تنها در صورتی قادر خواهید بود دست به اقدامات قانونی بینالمللی بزنید که برند خود را ثبت کرده باشید.
هزینه ثبت برند لاتین چقدر است؟
هزینه ثبت علائم تجاری لاتین از دو میلیون و پانصد هزار تومان شروع میشود. برای محاسبه دقیق هزینهها میتوانید به سامانه هوشمند ثبت برند آسانثبت مراجعه فرمایید.
آیا امکان ثبت اینترنتی برند لاتین وجود دارد؟
بله، سامانه هوشمند آسانثبت تمام مراحل ثبت اینترنتی برند لاتین را به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری برای شما انجام میدهد.
مدت زمان لازم برای ثبت برند لاتین چقدر است؟
از زمان ارسال اظهارنامه به مرکز مالکیت معنوی تا زمان دریافت گواهینامه ثبت برند لاتین نهایتاً سه ماه طول میکشد.