کاهش سرمایه شرکت و روش‌های مختلف کاهش آن

صورت‌های مختلف کاهش سرمایه

۱- کاهش اختیاری سرمایه شرکت

چنانچه شرکت بیش از مبلغی که برای سرمایه لازم است در اختیار داشته باشد و در زمان کم موفق به انجام منظور خود نشود، می تواند قسمتی از سرمایه را به شرکا بازگرداند و کاهش دهد.

با استناد به ماده ۱۸۹ اصلاحی مجمع عمومی فوق العاده شرکت قابلیت آن را دارد که، با پیشنهاد هیئت مدیره در زمینه کاهش سرمایه تصمیم بگیرد. البته به شرطی که بر اساس این کاهش به سهام از لحاظ تساوی حقوق، آسیبی نرسد و سرمایه شرکت ( سهامی ۵ میلیون ریال ) و سهامی خاص ( یک میلیون ریال ) از مبلغ مقرر کمتر نشود.

این پیشنهاد حداقل ۴۵ روز پیش از تشکیل مجمع عمومی فوق العاده به بازرسان تحویل داده می شود. می بایست با توجیه موارد کاهش سرمایه به همراه گزارشی در مورد امور شرکت از ابتدای سال مالی همراه باشد.

بازرسان پیشنهاد هیات مدیره را دریافت و نظر خود را به مجمع عمومی فوق العاده گزارش خواهند داد و همچنین تصمیم این مجمع مبنی بر کاهش سرمایه حداکثر طی مدت یک ماه در روزنامه رسمی و روزنامه کثیرالانتشاری که مختص چاپ آگهی های مربوط به شرکت می باشد چاپ شود.

تا مدت زمان دو ماه پس از تاریخ انتشار آگهی و نیز در صورت وجود فرد معترض و طلبکار از شرکت، پیش از صدور رای اجرای حکم قطعی از سوی دادگاه، کاهش سرمایه ممنوع خواهد بود.

 

۲- کاهش سرمایه بر اثر زیان و خسارت وارده به شرکت

چنانچه کاهش سرمایه شرکت بر اثر زیان و خسارات وارده باشد، تا حدی که نیمی از سرمایه شرکت مذکور از بین برود، قانون هیئت مدیره را موظف به دعوت مجمع عمومی فوق می نماید، تا در مورد بقاء یا انحلال شرکت، تصمیم اتخاذ نمایند.

لازم به ذکر است که مجمع عمومی تصمیم می گیرد به اینکه سهام جدید انتشار دهد و یا سرمایه را کاهش و یا شرکت را منحل نماید.

تصمیم فوق را مدیران شرکت طبق مقررات قانون به اداره ثبت شرکتها اطلاع خواهند داد و تا زمانی که مجمع عمومی فوق العاده رای مبنی بر انحلال شرکت صادر نکند، می بایست در همان جلسه با رعایت تمامی مقررات ثبت شرکت، سرمایه شرکت را به میزان سرمایه موجود کاهش بدهند، منتها به شرطی که این میزان از حداقل تعیین شده برای شرکتهای سهامی کمتر نباشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *