رتبه بندی پیمانکاران، بررسی میزان توانایی شرکت پیمانکاری ( براساس نفرات و سوابق آنها ، تجربه کاری و توان مالی ) می باشد . این بررسی براساس ضوابط و آیین نامه هایی که توسط سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور مصوب می شود انجام می گیرد .
رتبه بندی شرکتها در پایه های ۱٫۲٫۳٫۴٫۵٫ انجام می گیرد که پایه ۵ کمترین و ۱ بیشترین پایه است.
سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور به شرکتهای پیمانکاری در ۱۱رشته مختلف گواهی صلاحیت اعطا میکند که عبارتند از: ۱- ساختمان و ابنیه ۲- راه و باند ۳- حمل ونقل ۴- تاسیسات ۵- کشاورزی ۶- آب و فاضلاب ۷- مرمت آثارباستانی ۸- کاوشهای زمینی ۹- ارتباطات ۱۰-نفت و گاز ۱۱- نیرو (برق)
جهت کسب رتبه بندی پایه ۵ شرکت می بایست امتیاز نفرات را برای رشته ( رشته های) درخواستی به صورت مجزا داشته باشد که محاسبه این امتیاز براساس مدرک تحصیلی و سابقه بیمه تامین اجتماعی اعضای هیات مدیره انجام می گیرد.
جهت کسب پایه چهار (۱،۲،۳،۴) شرکت می بایست امتیاز نفرات امتیاز آور و تجربه کاری تعیین شده برای هر رشته و پایه و نیز سقف توان مالی تعیین شده برای هر رشته و پایه را به صورت مجزا دارا باشد. برای اینکه بتوان رتبه ۵ را به ۴ ارتقا داد شرکت باید به مقدار حد نصاب لازم متناسب با هر رشته قرار داد انجام شده در رشته مورد تقاضا را ارائه دهد.
جهت اخذ رتبه، نخستین قدم ثبت یک شرکت است. برای شرکت های تازه تاسیس که سابقه کاری ندارند، حداکثر می توان تقاضای رتبه ۵ پیمانگاری در یک یا دو رشته ارائه داد.
برای اخذ رتبه ۵ درهریک از رشتهها اعم ازرشته ساختمان، راه یا غیره شرایط ذیل باید فراهم باشد:
- داشتن یک شرکت (با مسئولیت محدود یا سهامی خاص)
- دو سوم اعضاء هیئت مدیره شرکت باید حتما لیسانس (مندرج در آیین نامه) باشند
- درهیئت مدیره شرکت حتما باید دونفر دارای مدرک مهندس حضور داشته باشند که حداقل یک نفر ازآنها دارای سه سال سابقه کار مستند به بیمه در رشته مورد تقاضا باشد ومهندس فوق بتواند سوابق بیمه وکارخود را کتبا” ارائه دهد.
چنانچه یک شرکت برای رتبه ۵ تقاضا میدهد مجازاست حداکثر در دوشاخه مختلف مثلا راه و ابنیه تقاضا دهد ولی چنانچه تقاضا در دوشاخه باشد باید هردونفر مهندس فوق الذکر دارای حد اقل ۳ سال سابقه کار مستند به بیمه باشند ولی چنانچه تقاضا در یک رشته باشد فقط یکی ازمهندسین نیازاست که دارای۷ سال سابقه باشد و دیگری می تواند بدون سابقه باشد.