ثبت شرکت متفاوت با ثبت برند است. افراد برای رسمیت بخشیدن به فعالیتهای اقتصادی و قانونی شدن شراکت خود اقدام به ثبت شرکت میکنند. اما همین افراد اگر قصد ارائه محصولی به بازار را داشته باشند باید برای ثبت برند اقدام نمایند. در واقع ثبت علائم تجاری برای قانونی کردن نام و نشان تجاری کالا یا خدماتی است که اشخاص حقیقی (تولیدکنندگان کوچک) یا اشخاص حقوقی (شرکتها و کارخانهها) ارائه میدهند. گفتنی است که با ثبت برند و ثبت شرکت، امکان استفاده انحصاری از نام انتخابی به اشخاص داده میشود و دیگران حق به کار بردن آنها را طبق مقررات نخواهند داشت. در این مقاله، به تمام وجوه تفاوت ثبت شرکت و ثبت برند میپردازیم.
مهمترین تفاوتهای ثبت شرکت و ثبت برند
- مرجع رسمی تاسیس شرکت در ایران «اداره کل ثبت شرکتها و موسسات غیرتجاری» است اما مرجع رسمی ثبت برند در کشور «مرکز مالکیت معنوی» است. البته هر دو اداره زیر نظر سازمان ثبت اسناد و املاک کشور فعالیت میکنند و وابسته به قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران هستند.
- نام شرکت معرف فعالیتهای آن است اما نام برند معرف محصول یا خدمات آن مجموعه است. در نتیجه، یک مجموعه تجاری فقط میتواند یک نام را برگزیند اما همین کمپانی میتواند نامهای متعددی برای کالاهای تولیدشده خود انتخاب کند.
- امکان ثبت برند به نام یک فرد وجود دارد اما برای ثبت شرکت دستکم باید دو شریک برای این کار اقدام کنند. باید یادآور شد که ثبت علائم تجاری هم برای اشخاص حقیقی و هم برای اشخاص حقوقی (شرکتها) امکانپذیر است.
- ثبت شرکت نیاز به سرمایه اولیهای دارد که بسته به نوع شرکت باید توسط شرکا یا سهامداران فراهم شود اما ثبت برند نیازی به سرمایه اولیه ندارد. همچنین برخلاف شرکتهای تجاری که پس از ثبت باید بر اساس سود سالیانه خود مالیات بپردازند، برای برندهای تجاری مالیات و عوارضی در قانون در نظر گرفته نشده است.
- مدارک مورد نیاز و مراحل ثبت برند و لوگو به مراتب سادهتر از ثبت شرکت تجاری است. برای ثبت علامت تجاری فقط به مدارک شناسایی متقاضی، مجوز فعالیت و اظهارنامه تکمیلشده احتیاج است اما برای تاسیس شرکت باید اساسنامه و صورتجلسات مورد نیاز را نیز فراهم کرد.
- نامهای انتخابشده و تاییدشده برای شرکتها و اشخاص حقوقی قابل انتقال به غیر نیستند، در حالی که مالکیت برند ثبتشده را میتوان به صورت قانونی و رسمی به شخصی دیگر منتقل کرد.
- اعتبار نام شرکتهای تجاری میتواند نامحدود باشد، اما علائم تجاری باید هر دَه سال یک بار تمدید شوند. بیتوجهی به این تفاوت ثبت شرکت و ثبت برند میتواند سبب ابطال نام تجاری مورد نظر شود.
- هزینه ثبت رسمی شرکت کمتر از هزینه ثبت رسمی برند است اما از آنجایی که نیاز به تامین سرمایه اولیه و تهیه محل دفتر شرکت وجود دارد، هزینههای آن در مجموع معمولاً بیشتر میشود.
- ثبت برند نیازی به چاپ آگهی در روزنامه کثیرالانتشار ندارد اما ثبت قانونی شرکت با انتشار آگهی در روزنامه کثیرالانتشار نهایی میشود. البته ثبت قانونی برند با درج دو آگهی مجزا در روزنامه رسمی جمهوری اسلامی ایران همراه است که برای شرکتها فقط یک آگهی کافی خواهد بود.
- ثبت شرکت در ایران حدود دو هفته کاری زمان میبرد اما ثبت برند نزدیک به سه ماه طول میکشد زیرا پس از آگهی اول از عموم مردم تقاضا میشود که در بازهای یکماهه اگر تعارض یا ارتباطی با نام و نشان تجاری مورد نظر دارند، آن را اعلام نمایند.
محدودیتهای انتخاب نام شرکت
یکی از وجوه تفاوت ثبت شرکت و ثبت برند در نامگذاری آنها است. نام پیشنهادی برای ثبت شرکتها و اشخاص حقوقی در موارد زیر قابل تایید نخواهد بود:
- نامهایی که در آن از اسامی عناوین و اصطلاحات بیگانه استفاده شده باشد. همچنین اگر ترکیب دو واژه فارسی تداعیکننده یک واژه بیگانه باشد، امکان ثبت آن وجود ندارد.
- عناوینی که اختصاص به تشکیلات دولتی و کشوری دارند. همچنین نام یا نام اختصاری یا حروفی که رسماً متعلق به دولت باشند از قبیل ایران، کشور، ناجا، نزاجا و نظایر آنها.
- نامهایی که مخالف موازین شرعی، نظم عمومی و یا شامل واژههای بیمعنا یا الفاظ قبیحه و مستهجن و خلاف اخلاق حسنه باشند.
- گفتنی است که واژههای بیگانه یا نامتعارف یا مخفف تنها در صورتی قابل استفاده در نام شخص حقوقی خواهند بود که مورد تایید فرهنگستان زبان و ادب فارسی باشند.
راهنمای انتخاب اسم و نام برای شرکت
محدودیتهای انتخاب نام برند
بخشی از تفاوت ثبت شرکت و ثبت برند ناشی از محدودیتهای قانونی هر یک از آنهاست. انتخاب نام برای ثبت برند تجاری در موارد زیر از نظر قانونی ممنوع است:
- درخواست علامتی که حاوی اسامی، عناوین و اصطلاحات بیگانه باشد.
- انتخاب نام برندی که بیانگر توصیف و مرغوبیت کالا باشد.
- برندی که نام یا نشان آن مخالف نظم عمومی یا اخلاق حسنه باشد.
- درخواست نشانی که از نشانهها و علائم جغرافیایی است و مصرفکننده عادی را نسبت به مبدأ و کیفیت محصولات گمراه میسازد.
- انتخاب نامی که از اسامی متبرکه یا نام مشاهیر باشد و نیز درخواست علامتی که جزو علائم مشهور باشد.
- درخواست علامتی که حاوی نمادها یا نشانهای رسمی باشد. از جمله نشان نظامی، پرچم، علائم دولتی و بینالمللی، باستانی، نام یا نام اختصاری یا حروف اول یک نام یا نشان رسمی متعلق به کشور و نظایر آن.
راهنمای انتخاب اسم و نام برند تجاری
پرسشهای پرتکرار در مورد تفاوتهای ثبت برند (نام و نشان تجاری) و ثبت شرکت و موسسه
تفاوت ثبت برند و ثبت شرکت چیست؟
مهمترین تفاوت ثبت شرکت با ثبت برند در این است که نام شرکت معرف یک مجموعه تجاری و نام برند معرف محصول یا خدماتی مشخص است.
شباهت ثبت شرکت و ثبت برند چیست؟
مرجع اصلی ثبت هر دو آنها سازمان ثبت اسناد و املاک کشور است که زیر نظر قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران فعالیت میکند.
انتخاب نام شرکت چه تفاوتی با انتخاب نام برند دارد؟
شرایط و دستورالعملهای انتخاب نام شرکت و نام برند با یکدیگر متفاوت هستند. بنابراین به طور مثال ممکن است نامی را که برای شرکت خود برگزیدهاید نتوانید روی برند خود بگذارید.
آیا امکان ثبت آنلاین شرکت و برند در ایران وجود دارد؟
بله، سامانه هوشمند آسانثبت تمام مراحل ثبت اینترنتی برند و شرکت را به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری برای شما انجام میدهد. تفاوت ثبت شرکت و ثبت برند در مدارک مورد نیاز، هزینهها و محدودیتهایی است که برای نامگذاری هر یک آنها در نظر گرفته شده است.