موضوع فعالیت شرکت‌ها [سهامی خاص، با مسئولیت محدود و …]

موضوع فعالیت شرکت‌ها [سهامی خاص، با مسئولیت محدود و ...]

موضوع فعالیت شرکت‌ها بیانگر زمینه کاری آنها و معرف حوزه خدمات‌شان است. این موضوعات طیف وسیعی از حوزه‌ها را دربرمی‌گیرند و بسیار متنوع و گسترده هستند. همچنین تصمیم‌گیری در مورد موضوع شرکت و نوع فعالیت آن پیش از ثبت قانونی شرکت الزامی است. هر گونه تغییری در این زمینه نیز پس از ثبت رسمی منوط به طی کردن روال قانونی تغییرات شرکت خواهد بود. در این مقاله، با استناد به تازه‌ترین مصوبات، می‌کوشیم موضوع فعالیت شرکت‌ها را به صورت شفاف توضیح دهیم.

 

company registration سامانه ثبت شرکت آسان ثبت سهامی خاص مسئولیت محدود ثبت موسسه تجاری

 

 نوشته‌های مرتبط:

موضوع فعالیت شرکت‌های خدماتی

موضوع فعالیت شرکت‌های عمرانی

موضوع فعالیت شرکت‌های تولیدی

موضوع و زمینه فعالیت شرکت

در بند ۲ اساسنامه، در مورد موضوع شرکت توضیحاتی ارائه می‌شود که بیانگر فعالیت‌های شرکت و اصالت آنها است. مندرجات این بند از اساسنامه نباید با قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران مغایرت داشته باشند و مجوزهای لازم برای زمینه فعالیت شرکت اخذ شده باشد. بنابراین هنگام انتخاب حوزه فعالیت شرکت باید با دقت و حساسیت زیادی عمل کرد. موضوع فعالیت شرکت‌ها در اساسنامه قید می‌شود و محدوده عمل شخصیت حقوقی را تعیین می‌کند. بر همین اساس، مدیران شرکت مجاز به تجاوز از حدود موضوع فعالیت شرکت نیستند.

باید یادآور شد که در صورت نیاز، موضوع فعالیت شرکت‌ها را می‌توان با تصمیم شرکا تغییر داد، اصلاح نمود یا مورد جدیدی را به آن الحاق کرد. این امر با تشکیل جلسه مجمع عمومی فوق‌العاده امکان‌پذیر خواهد شد. گفتنی است که تمامی شرکت‌ها باید حوزه کاری خود را مشخص نمایند و مجوز مربوط به فعالیت مورد نظر را از ارگان مربوطه دریافت کنند.

 

تغییر موضوع فعالیت شرکت‌ها

تعیین موضوع شرکت با نظر مستقیم شرکا و موسسین در ابتدای تاسیس انجام می‌گیرد. این بند از اساس‌نامه یا شرکت‌نامه صرف‌نظر از مجوزهای احتمالی لازم (که آنها هم قابل تمدید هستند) دارای اعتبار نامحدود است. البته بعداً در صورت نیاز و با توجه به برنامه‌های توسعه‌ای و اهداف مدیران شرکت، امکان تغییر، حذف و الحاق موضوع فعالیت جدید با ثبت صورت‌جلسه‌های مربوطه در اداره ثبت شرکت‌ها وجود دارد که باید در روزنامه رسمی و کثیرالانتشار نیز آگهی شود. همچنین مستندات آن باید ضمیمه اساسنامه و دیگر مدارک ثبتی شرکت شود. گفتنی است که برای این منظور باید طبق نمونه صورت‌جلسه تغییر موضوع شرکت سهامی خاص یا نمونه صورت‌جلسه تغییر موضوع شرکت با مسئولیت محدود عمل کرد.

 

دانلود PDF نمونه صورت‌جلسه تغییر موضوع شرکت سهامی خاص

دانلود PDF نمونه صورت‌جلسه تغییر موضوع شرکت با مسئولیت محدود

 

انتخاب موضوع فعالیت شرکت‌ها

یکی از مهم‌ترین دلایل تعیین موضوع فعالیت برای شرکت‌ها، جلوگیری از هدر رفت سرمایه در فعالیت‌های غیر مرتبط با حوزه تخصصی و کمک به ایجاد شفافیت بیشتر در تبیین تکالیف، اختیارات و وظایف مدیران است. بنابراین هنگام انتخاب موضوع شرکت توجه به نکات زیر می‌تواند بسیار مؤثر باشد:

 

  • موضوع فعالیت باید صریح و منجز باشد:  در نتیجه، از قید هر عنوان کلی اجتناب کنید. برای مثال عبارت «هر گونه فعالیت مجاز» قابل تایید نخواهد بود.
  • بهتر است تا حد ممکن موضوع شرکت واضح و مشخص باشد: یکی از شرایط لازم جهت اثبات صحت معامله، معلوم و معین بودن موضوع قرارداد است و عقد قرارداد با موضوعات نامشخص و مبهم مبطل است.
  • تنظیم موضوع فعالیت باید مطابق قوانین باشد: شرکت با موضوع غیرقانونی یا نامشروع قابلیت ثبت نخواهد داشت. مثل تولید مشروبات الکلی.
  • از انتخاب حوزه فعالیت مربوط به امور حاکمیتی نظام باید پرهیز کرد: اموری که طبق قانون اساسی کشور و قانون خدمات کشوری و قوانین دیگر از مصادیق حاکمیتی باشند، قابلیت ثبت نخواهند داشت. مثل استخراج و اکتشاف نفت.

مجوز فعالیت شرکت‌ها

عبارت «ثبت موضوع فعالیت به منزله اخذ و صدور پروانه فعالیت نمی‌باشد» در اساسنامه تمامی شرکت‌ها درج می‌شود. این جمله به این معنی است که ثبت شخصیت حقوقی در اداره ثبت شرکت‌ها از صدور مجوز از مراجع ذی‌ربط مجزاست. از منظر قانون‌گذار، متقاضیان ثبت شرکت با توجه به موضوع فعالیت انتخابی‌شان به دو دسته تقسیم می‌شوند:

۱. آنهایی که نوع فعالیت شرکت‌شان پیش از ثبت، نیاز به اخذ مجوز از مرجع خاصی ندارد.

این دسته از متقاضیان باید بعد از قید موضوع شرکت، عبارت «در صورت ضرورت قانونی، انجام موضوعات پس از اخذ مجوزهای لازم» را حتماً درج کنند.

۲. آنهایی که زمینه فعالیت شرکت‌شان پیش از ثبت، نیاز به اخذ مجوز از مراجع ذی‌صلاح دارد.

این دسته از متقاضیان به موجب تصریح قانون‌گذار و تکالیف مقرر قانونی باید پیش از ثبت شرکت، اقدام به دریافت مجوز در موضوع فعالیت شرکت خود نمایند.

 

 

آخرین اصلاحات مقررات مربوط به انتخاب موضوع شرکت

اداره ثبت شرکت‌ها طی حرکتی موثر به منظور جلوگیری از سلیقه‌ای عمل نمودن و در جهت ایجاد رویه‌ای واحد در اقدامات ثبتی، اقدام به تشکیل «هیئت مقررات‌زدایی و تسهیل صدور مجوزهای کسب‌وکار» نمود. این هیئت با حضور نماینده تام‌الاختیار دادستان کل کشور، نماینده تام‌الاختیار رئیس سازمان بازرسی کل کشور، دو نماینده مجلس شورای اسلامی، نماینده اتاق بازرگانی، نماینده اتاق تعاون، نماینده اتاق اصناف و حسب مورد نماینده دستگاه ذی‌ربط با ریاست وزیر امور اقتصاد و دارایی تشکیل می‌شود و مصوباتی به منظور تسهیل در خصوص شرایط و مراحل صدور مجوزهای کسب‌وکار به صورت غیرحضوری و در کمترین زمان و با حداقل هزینه را در دستور کار دارد. علی‌رغم اینکه بیشتر موضوعات فعالیت نیازی به اخذ مجوز ندارند، باز هم ضروری است جهت اجتناب از دوباره‌کاری، قبل از ثبت موضوع فعالیت شرکت و ارسال مدارک، نسبت به مطالعه و تطبیق موضوعات مورد نظرتان با موارد نیازمند اخذ مجوز اقدام نمایید. جدیدترین نسخه از لیست موضوعات نیازمند مجوز و نام مراجع صادرکننده مجوزها مرجع تعیین این موارد است.


✅ پرسش‌های پرتکرار در مورد زمینه و موضوع فعالیت انواع شرکت‌ها ✅

 

✅ منظور از موضوع شرکت چیست؟

✔️ موضوع فعالیت شرکت بیانگر زمینه کاری و معرف حوزه خدمات آن است و در اساسنامه نیز قید می‌شود.

✅ در انتخاب موضوع فعالیت شرکت باید به چه نکاتی توجه کرد؟

✔️ موضوع فعالیت شرکت‌ها باید صریح، مشخص و مطابق قانون باشند.

✅ حوزه فعالیت شرکت‌های تجاری چه مواردی است؟

✔️ موضوع فعالیت شرکت‌های تجاری طیف وسیعی از حوزه‌ها را دربرمی‌گیرند و بسیار متنوع و گسترده هستند. فهرستی از این موارد را می‌توانید در ضمیمه‌های مقاله مشاهده نمایید.

✅ موضوع فعالیت شرکت‌ها بر چه اساسی تعیین می‌شوند؟

✔️ تعیین موضوع شرکت‌ها با نظر شرکا و موسسان در آغاز تاسیس انجام می‌گیرد و در صورت نیاز، امکان تغییر آن نیز وجود دارد.

✅ موضوع فعالیت شرکت سهامی خاص چه مواردی می‌تواند باشد؟

✔️ این شرکت‌ها محدودیتی در زمینه فعالیت خود ندارند و برای اهداف گوناگون مناسب هستند.

✅ نوع فعالیت شرکت‌ها چگونه مشخص می‌شود؟

✔️ نوع فعالیت شرکت‌ها با توجه به برنامه‌های توسعه‌ای و اهداف مدیران مشخص می‌شوند.

✅ موضوع فعالیت شرکت با مسئولیت محدود چه حوزه‌هایی می‌تواند باشد؟

✔️ موضوع فعالیت شرکت‌های با مسئولیت محدود صرفاً امور تجاری است.

✅ زمینه فعالیت شرکت‌ها بر چه اساسی تعیین می‌شود؟

✔️ موضوع شرکت در واقع معرف و بیانگر نوع عملکرد شرکت، خدمات و فعالیت‌های شرکت و زمینه کاری شرکت است.

✅ تغییر موضوع فعالیت شرکت‌ها به چه ترتیب انجام می‌گیرد؟

✔️ ثبت تغییر موضوع شرکت همانند دیگر تغییرات است و نیازمند تنظیم صورت‌جلسه و ثبت در اداره ثبت شرکت‌ها است. این کار در سامانه آسان‌ثبت بدون نیاز به مراجعه حضوری و به سریع‌ترین شکل ممکن انجام می‌گیرد.

2 دیدگاه در موضوع فعالیت شرکت‌ها [سهامی خاص، با مسئولیت محدود و …]

  1. پینگ بک: مراحله تاسیس شرکت - مرکز مشاوره حقوقی رایگان دانش شیدوش

  2. پینگ بک: شرکت با مسئولیت محدود - مرکز مشاوره حقوقی رایگان دانش شیدوش

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *