دریافت کد مالیاتی برای کارتخوان | راهنمای کامل پیش ثبت نام و ثبت نام

کد مالیاتی دریافت

صاحبان مشاغل و کسب و کاری که متقاضی دریافت درگاه پرداخت اینترنتی یا دستگاه کارتخوان هستند، باید قبل از هر کار کد مالیاتی داشته باشند. از کد رهگیری مالیاتی برای شناسایی مشمولین پرداخت مالیات و شفافیت سازی مالیات‌های پرداختی استفاده می‌شود.

در واقع با داشتن کد مالیاتی میزان درآمد مؤدیان قابل شناسایی بوده برای همین راه‌های فرار مالیاتی برای اشخاص حقیقی یا حقوقی بسته است. همه افرادی که برای دریافت پول و درآمدشان از دستگاه‌های کارتخوان یا پوز استفاده می‌کنند موظف به گرفتن کد مالیاتی کارتخوان هستند. بخشی از این مشاغل عبارتند از:

  • کسب و کارهای خانگی
  • کسب و کارهای اینترنتی
  • مدرسان دوره های آکوزشی آنلاین و مجازی
  • طراحان سایت، برنامه نویسان، تولید کنندگان محتوا
  • فریلنسرها، استریمرها و گیمرها

اظهارنامه مالیاتی

 

دریافت کد رهگیری مالیاتی برای کارتخوان

کد رهگیری مالیاتی یک کد یا شماره ۱۰ رقمی است که پس از انجام مراحل ثبت نام کد رهگیری مالیاتی در سامانه مالیاتی tax.gov.ir به متقاضی ارائه می‌شود و تا پایان مراحل ثبت نام توسط مؤدیان و تایید اطلاعات آنها معتبر بوده و تغییری نمی‌کند؛ از همین رو اشخاصی که اقدام به دریافت کد مالیاتی یا کد رهگیری مالیاتی از طریق سامانه نموده‌اند، می‌بایست این کد را یادداشت کنند و آن را برای ورود به سامانه‌های مالیاتی در دسترس داشته باشند .

لازم به ذکر است که دریافت کد مالیاتی از خرداد ماه ۱۴۰۰ صرفا برای اشخاص حقوقی همچون شرکت‌ها الزامی بوده و سایر اشخاص از جمله اشخاص حقیقی نیازی به انجام ثبت نام برای دریافت کد مالیاتی ندارند؛ بلکه کد رهگیری مالیاتی آن‌ها به صورت خودکار صادر می‌شود.

کد مالیاتی یا شناسه مالیاتی چیست؟

مطابق ماده ۱۰ و ۱۱ قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، هر پایانه فروشگاهی یا دستگاه کارتخوان باید دارای شناسه یکتا یا کد مالیاتی باشد. تراکنش‌های انجام شده توسط پایانه‌های فروشگاهی از طریق اتصال به حساب بانکی اطلاعات مربوط به فعالیت شغلی صاحب حساب بانکی متصل است.

از آنجا که شناسه یا کد مالیاتی عامل ارتباطی میان اطلاعات بانکی واحدهای اقتصادی با اطلاعات مالیاتی آن کسب کار است اطلاعات مربوط به تراکنش‌ها شامل مانده اول دوره مانده آخر دوره وجوه واریزی و سایر وجود برداشت شده که در بانک مرکزی موجود است در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار می‌گیرد.

شناسه یکتای مالیاتی چیست؟

شناسه یکتای حافظه مالیاتی یک کد ۶ کاراکتری است که جهت صدور شماره منحصر به فرد صورتحساب الکترونیکی در سامانه مودیان کاربرد دارد. به عبارتی تا این کد ۶ کاراکتری را نداشته باشید امکان صدور صورتحساب الکترونیکی یا همان صورتحساب فروش در سامانه مودیان را ندارید.

دریافت شناسه یکتای مالیاتی و دریافت شناسه کالاها و خدمات، دو مرحله مهم در فرایند راه اندازی امکان ارسال صورتحساب الکترونیک به سامانه مؤدیان است. شما به عنوان یک حسابدار یا مدیر مالی پس از تشکیل پرونده مالیاتی و دریافت فایل گواهی امضای الکترونیکی (CSR) باید شناسه یکتا مالیاتی را از درگاه ملی خدمات الکترونیک سازمان امور مالیاتی دریافت کنید و سپس کد شناسه کالاها یا خدمات را دریافت و از این اطلاعات برای ارسال صورتحساب الکترونیکی استفاده کنید.

سه گروه دریافت کننده کد رهگیری مالیاتی جهت دریافت کارتخوان:

گروه اول، کسانی که دارای پروانه کسب هستند و اقدامات اولیه مانند ثبت نام کد اقتصادی و غیره را انجام داده اند این گروه فقط کافی است اطلاعات پرونده کد اقتصادی خود را پرینت بگیرند.

دوم، کسانی هستند که تازه مشغول به کسب و کار اقتصادی شده اند و باید کلیه مراحل برای صدور پروانه اقتصادی و ثبت نام کد اقتصادی را انجام دهند.

سوم، کسانی که هیچ گونه شناسنامه و کد اقتصادی ندارند ولی صاحب کسب و کار اقتصادی هستند مانند دستفروشان و یا صاحبان کسب وکارهای خانگی و غیره. سازمان امور اقتصادی باید این افراد را مجاب کند که برای تشکیل پرونده اقتصادی و دریافت کد مالیاتی و شناسه اقتصادی خود اقدام نمایند.

نحوه محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان چگونه است؟

نحوه محاسبه مالیات دستگاه کارت خوان در سال ۱۴۰۰ و در سال ۱۴۰۱ و پس از آن، مانند نحوه محاسبه مالیات مشاغل است و تفاوتی ندارد. طبق قانون مالیات مستقیم، مشاغل کشور به گروه‌های مختلف تقسیم بندی شده‌اند. شما بر حسب این که به چه گروهی تعلق دارید، باید بین ۱۰ تا ۲۵ درصد درآمد را مالیات پرداخت کنید. همان طور که گفتیم، اگر شما از دستگاه‌های پوز استفاده می‌کنید و هم زمان در سامانه مالیاتی هم ثبت نام کرده‌اید.

آیا دریافت کد مالیاتی برای کارتخوان هزینه دارد ؟

نیازی به پرداخت مالیات جداگانه برای این دستگاه‌ها نخواهید داشت. در واقع مالیات این دستگاه‌‌ها تنها شامل همان مالیاتی است که برای مشاغل‌تان می‌پردازید. اما اگر دارای دستگاه پوز هستید و در سامانه مالیاتی ثبت نام خود را انجام نداده‌اید، علاوه بر مالیاتی که برای مشاغل خود باید بپردازید، باید مالیات دستگاه پوز را هم متقبل شوید. بنابراین متحمل یک هزینه اضافی خواهید شد.

بنابراین، باید به این نکته تاکید شود که مالیات جداگانه‌ای به نام مالیات دستگاه پوز و کارت خوان، وجود ندارد و چنین کدی در سازمان مالیاتی تعریف نشده است. یعنی به عنوان صاحب مشاغل و دارنده مجوز صنفی، اتصال دستگاه پوز شما به سیستم مالیاتی کشور، تنها به منظور مشخص شدن درآمد واقعی و اطمینان یافتن از صحت اطلاعات و داده‌های ذکر شده در اظهارنامه مالیاتی است.

به عبارت دیگر، این که شما دستگاه پوز و کارت خوان دارید، به این معنی نیست که مالیات مضاعفی بر شما تحمیل شده است. صرفا برای راستی آزمایی و صحت سنجی اظهارنامه مالیاتی شما، این فعالیت‌ها انجام می‌شود.

محاسبه ضریب مالیاتی صنف کارت‌خوان بر اساس جدول اینتا کد:

برای محاسبه مالیات بر اساس اینتا کد باید به جدول مربوطه مراجعه کنید. ضریب‌های مالیاتی اصناف بر اساس جدول اینتا کد درج شده است. به‌عنوان‌مثال: ضریب مالیات چند صنف بر اساس جدول اینتا کد در زیر آمده است:

  • اینتا کد خواروبارفروشی: ۱۲-۱۵% (برحسب نوع محصول)
  • اینتا کد قصابی: ۸%
  • فروش پوشاک: ۱۳-۱۸% (برحسب نوع پارچه)
  • وکلا: ۵۵ %
  • کافی‌شاپ: ۳۳ %
  • کافی‌نت: ۱۸%
  • صنف خرده‌فروشی ماهی: ۱۰ %

ثبت نام کد مالیاتی برای کارتخوان

دستگاه کارتخوان سامانه شاپرک مانند همه انواع دیگر دستگاه‌های کارتخوان (مثلا دستگاه کارتخوان سیار) مشمول مالیات دستگاه کارتخوان می‌شود. به طور کلی می‌توان گفت که شما پس از تشکیل پرونده مالیاتی و دریافت کد مالیاتی مشمول مالیات دستگاه کارتخوان می‌شوید. بنابراین اینکه صاحب دستگاه کارتخوان سیار، غیرسیار و یا شاپرک باشید هیچ تفاوتی در نحوه ثبت نام مالیات دستگاه کارتخوان و مقدار مالیاتی که باید پرداخت بکنید ایجاد نمی‌کند. همه صاحبان دستگاه کارتخوان شاپرک هم باید وارد سامانه بشوند و طبق مراحلی که در این مقاله معرفی کردیم پرونده مالیاتی تشکیل و کد مالیاتی دریافت کنند.

پیش ثبت نام الکترونیک:

قبل از هر کار برای گرفتن کد مالیاتی کارتخوان باید با مراجعه به سایت سازمان امور مالیاتی کشور ثبت نام کنید. در این مرحله نیاز است که در قسمت انتخاب قسمت پیش ثبت نام و ثبت نام الکترونیک اطلاعات اولیه‌ای که در خصوص فعالیت اقتصادی که از شما درخواست می‌شود را به طور دقیق پاسخ دهید و در نهایت آن را تایید کنید. اطلاعاتی مانند: (نوع مودی حقیقی، شماره کد ملی، کد پستی محل اقامت، شماره موبایل خود پذیرنده)

آموزش تصویری ثبت نام کد مالیاتی

پس ثبت کارتخوان در سایت «tax.gov.ir»، اکنون، وارد سامانه شده و گزینه پیش ثبت نام جدید را انتخاب کنید، تا صفحه‌ای مشابه صفحه زیر، به شما، نمایش داده شود. در این مرحله، اقدام به انجام تمام اموری که با پیام قرمز رنگ به شما نمایش داده شده کنید و کادرهای مربوطه را تکمیل نمایید.

سپس در مرحله بعد، اقدام به مشخص کردن محل اقامت قانونی خود، برروی نقشه نمایید. به طور معمول، مقصود از اقامتگاه قانونی، محل کسب افراد است.

در این قسمت، تمامی اطلاعات مربوط به نوع شغل، اتحادیه صنفی و سایر موارد مورد نیاز را تکمیل کنید.

هم اکنون، در خصوص وضعیت مالیات بر ارزش افزوده، تعیین وضعیت کنید.

در این قسمت، جهت دریافت کد رهگیری، به تایید اطلاعات خود بپردازید.

سپس در صفحه جدید، کد رهگیری مالیاتی دستگاه کارتخوان تان، برای شما نمایش داده خواهد شد.

شما در این بخش به تایید اطلاعات خود بپردازید و کد رهگیری یا همان کد پرونده مالیاتی دستگاه پز خود را تایید کنید.

اشخاص متقاضی، پس از ثبت نام و پیش ثبت نام و دریافت کد پرونده مالیاتی دستگاه پز، می‌توانند جهت استعلام پرونده مالیاتی خود، به سامانه tax.gov.ir مراجعه نمایند.

ارسال اطلاعات کاربری:

اگر اطلاعات وارد شده از سوی سازمان امور مالیاتی تایید شود بلافاصله پیامکی دریافت خواهید کرد که نام کاربری و کلمه عبور برایتان ارسال می‌شود. دقت داشته باشید که نام کاربری و کلمه عبور محرمانه است و نباید آن را در اختیار دیگران قرار داد و مسئولیت سوء استفاده توسط دیگران به عهده خودتان است.

ثبت نام الکترونیک:

پس از تکمیل نواقص اطلاعات پیغام فعلا اطلاعات تکمیل می‌باشد. لطفا پس از دریافت نام کاربری به سامانه ثبت نام رفته و فرایند خود را تکمیل نمایید را مشاهده می‌کنید.

در این مرحله بر روی تایید نهایی اطلاعات کلیک کنید. پس از دریافت کد کاربری وکلمه عبور می‌توانید وارد سامانه شوید. در این مرحله نیاز است که اطلاعات واحد اقتصادی خود را به طور کامل وارد کنید. اطلاعاتی نظیر شعب، انبار، نمایندگی، مجوز، اعضاء، فعالیت و غیره را وارد کنید یا در صورتی که قبلاً وارد کرده اید آن را ویرایش نمایید. پس از تکمیل اطلاعات می‌توانید تایید نهایی را انجام دهید.

تایید نهایی:

پس از تایید نهایی شما دارای صفحه اختصاصی با نام کاربری وکلمه عبور خود خواهید شد و با داشتن شناسه یکتای کد مالیاتی علاوه بر دریافت درگاه پرداخت اینترنتی و دستگاه پوز از سایر خدمات الکترونیکی سازمان امورمالیاتی برخوردار شوید.

نکات قابل توجه:

  • اطلاعات تراکنش‌های بانکی دارنده دستگاه از بانک مرکزی به سازمان امور مالیاتی ارسال می‌شود.
  • باید مراقب سایت‌های فیشینگ و کانال‌های تلگرامی باشید چرا که دستگاه کارت خوان، مالیات مضاعف ندارد.
  • اگر اطلاعات مالیاتی شما، ناقص باشد، دستگاه کارتخوان مسدود می‌شود.
  • نحوه محاسبه مالیات دستگاه کارتخوان، بر اساس اظهارنامه‌ای است که در سامانه سازمان مالیاتی بر اساس پرونده‌ای که پس از مرحله ثبت نام در سامانه مالیاتی ایجاد کرده‌اید، انجام می‌شود.
  • متقاضی جدید ابزارهای پرداخت از بهمن ۱۳۹۹ نمی‌توانند بدون تشکیل پرونده مالیاتی، درخواست دستگاه کارت خوان داشته باشند. پرونده مالیاتی دارنده فعلی دستگاه کارت خوان که پرونده ندارد، به صورت خودکار تشکیل می‌شود.

سوالات متداول:

نحوه محاسبه مالیات دستگاه پوز و کارتخوان‌ها چگونه است؟

نحوه محاسبه مالیات دستگاه کارت خوان در سال ۱۴۰۰ و در سال ۱۴۰۱ و پس از آن، مانند نحوه محاسبه مالیات مشاغل است و تفاوتی ندارد. طبق قانون مالیات مستقیم شما بر حسب این که به چه گروهی تعلق دارید، باید بین ۱۰ تا ۲۵ درصد درآمد را مالیات پرداخت کنید.

چگونه در سایت اداره مالیات به عنوان صاحب پوز، ثبت نام کنیم؟

کافی است وارد سایت «tax.gov.ir» شده و به بخش پیش ثبت نام مراجعه کنید. روی گزینه پیش ثبت نام که در بخش بالایی سایت است کلیک کنید.

آیا قانون مالیات محاسبه کارتخوان‌ سیار متفاوت است؟

مالیات دستگاه پوز چه برای انواع ثابت و چه برای انواع سیار آن یکسان است. پس دارندگان این دستگاه‌ها هم برای جلوگیری از ثبت مالیات جداگانه برای دستگاه‌شان باید نسبت به انجام ثبت نام در سامانه مربوطه اقدام نموده.

کد مالیاتی یا شناسه مالیاتی چیست؟

مطابق ماده ۱۰ و ۱۱ قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مؤدیان، هر پایانه فروشگاهی یا دستگاه کارتخوان باید دارای شناسه یکتا یا کد مالیاتی باشد. تراکنش‌های انجام شده توسط پایانه‌های فروشگاهی از طریق اتصال به حساب بانکی اطلاعات مربوط به فعالیت شغلی صاحب حساب بانکی متصل است.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *