کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانشبنیان مرجع رسمی استعلام شرکتهای دانشبنیان در ایران است. این کارگروه زیر نظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فعالیت میکند و استفاده از هر گونه حمایتهای قانونی در این حوزه منوط به استعلام دستگاه اجراکننده حمایت از دبیرخانه این کارگروه است. اجرای تمامی حمایتهای قانونی نیز باید مطابق دستورالعملهای اجرایی مصوب همین کارگروه باشد. گفتنی است شرکتهای دانشبنیانی که در فهرست این کارگروه قرار میگیرند از تاریخ تایید تا اطلاع ثانوی میتوانند از حمایتهای قانونی استفاده نمایند و در صورت ارزیابی مجدد و تایید نشدن، از این فهرست حذف خواهند شد. بنابراین، تمامی مجموعههایی که نام آنها در سامانه ارزیابی شرکتها و موسسات دانشبنیان آمده است مورد ارزیابی قرار گرفتهاند و تایید شدهاند.
مزایا شرکت های دانش بنیان چیست؟
۱- تسهیلات:
بر طبق ماده (۵) قانون حمایت از شرکتهای دانش بنیان، صندوق نوآوری و شکوفایی به عنوان نهاد مالی ویژه حمایت از شرکتهای دانشبنیان، تاسیس شده است. برخی خدمات این صندوق تحت زیر فصلهای زیر میباشند:
- تسهیلات ( ثبت اختراع، نمونه سازی، تجاری سازی ، تجهیز کارگاه، آماده سازی خط تولید و……)
- دریافت ضمانتنامه از بانکها ( شرکت در مناقصه، پیش پرداخت، حسن انجام کار ، پوشش کسر وثیقه،…)
- سرمایه گذاری ( مشارکت در طرحهای سرمایه گذاری فناورانه، حمایت از توسعه و ارتقای زیست بوم فناوری کشور،…)
- حمایت از صادرات کالای دانش بنیان
- حمایت از انتقال فناوری
۲- معافیتهای مالیاتی:
درآمدهای مشمول مالیات شرکتها و مؤسسات دانش بنیان ناشی از قراردادها و فعالیتهای تحقیق و توسعه، تجاری سازی و تولید محصولات و خدمات دانش بنیان به مدت پانزده سال از پرداخت مالیات معاف هستند. همچنین شرکتها و مؤسسات دانش بنیان از پرداخت هزینههای عوارض و حقوق گمرکی و سود بازرگانی و عوارض صادراتی معاف میباشند.
۳- معافیت گمرکی:
بر اساس ماده ۴ دستورالعمل اجرایی موضوع ماده ۲۲ آییننامه اجرایی قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان، این معافیتها برای کالاهای غیر تجاری لحاظ خواهد شد.
ـ کالای دانشبنیان برای مهندسی معکوس، قطعات برای ساخت حد نمونه اولیه و پایلوت، تجهیزات آزمایشگاهی، تست و کنترل کیفیت، ماشینآلات خط تولید برای محصولات دانشبنیان.
۴- دریافت جواز تأسیس و پروانه بهرهبرداری:
طبق ماده (۸) قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانشبنیان، علیرغم محدودیت و ممنوعیت بهرهبرداری در شعاع ۱۲۰ کیلومتری تهران و دیگر شهرهای بزرگ طبق مصوبات قبلی هیئت وزیران، این شرکتها مجازند در محدوده شهر تهران و دیگر شهرها با رعایت مقررات زیست محیطی مستقر شوند.
۵- حمایت از ساخت داخل کالاهای دانشبنیان:
- نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت ایران
- ممنوعیت خرید کالای خارجی دارای تولید داخلی
- اصلاح تعرفههای گمرکی
- تسهیل معاملات شرکتهای نفت، گاز و پتروشیمی
- مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات
۶- بیمه تأمین اجتماعی:
بر اساس توافق صورت گرفته با سازمان تأمین اجتماعی، کلیه شرکتها و موسسأت دانشبنیان که نام آنها در سامانه دانشبنیان معاونت علمی و فناوری درج شده باشد، میتوانند از تسهیلات ذیل بخشنامههای ۱۴٫۳ و ۱۴٫۹ درآمد استفاده کنند. لذا در خصوص قراردادهای مرتبط با بخشنامه مذکور، نیازی به پرداخت حق بیمه قراردادها نبوده و تنها بازرسی از دفاتر قانونی صورت خواهد گرفت.
۷- حمایت سایر دستگاه از شرکت های دانش بنیان:
معاونت علمی و فناوری در همکاری با برخی از نهادها و سازمانها خدمات زیر را برای شرکت دانش بنیان فراهم آورده است:
- تسهیلات سربازی کارکنان شرکتها
- خدمات بیمه تکمیلی درمان شرکتهای دانش بنیان و دانشگاهها
- واگذاری اراضی شهرکهای صنعتی
- ترویج فعالیتهای دانشبنیان
- تامین مالی و تسهیلات
- گواهی انطباق و گواهی محصول برای کالاهای دانشبنیان
- حمایت از ورود شرکتها به بورس
۸- برنامه جامع توسعه کسب و کار دانش بنیان:
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برنامه جامع توسعه کسبوکار شرکتهای دانشبنیان را نیز در قالب حمایتهای ذیل ارائه مینماید:
- فروش اقساطی کالاهای دانش بنیان
- مشاورههای کسب و کار
- خدمات توانمندسازی و تجاری سازی
- وبینار
- نشست های پرسش و پاسخ
- سایر خدمات توانمندسازی
۹- حمایت از صادرات:
در راستای حمایت از صادرات کالایهای دانش بنیان خدمات زیر ارائه میگردد:
- منتورینگ و مشاوره صادرات
- حمایت از ابزارهای تبلیغاتی و اطلاع رسانی
- تهیه گزارش تحقیقات بازار بینالمللی و یا طرح کسب و کار صادراتی
- اخذ گواهینامهها و مجوزهای بینالمللی و ثبت دارو
- پاویون ملی محصولات دانشبنیان ایران در نمایشگاههای خارجی
- حمایت از اعزام و پذیرش هیاتهای تجاری
- حضور مستقل شرکتها در نمایشگاههای خارجی تخصصی
- حمایت از واسطههای صادراتی
- تسهیل در فرایند تامین مالی
- حضور در مناقصات
- ایجاد نمایشگاه دائمی
- خدمات تخصصی تبادل فناوری
- مشاوره قراردادهای تبادل فناوری
استعلام شرکتهای دانش بنیان
تمامی شرکتها و موسساتی که پس از ارزیابی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری موفق به دریافت اعتبارنامه دانشبنیان میشوند، به تفکیک نوع مجوز در سامانه استعلام شرکتهای دانشبنیان فهرست میشوند. نشانی این سامانه https://pub.daneshbonyan.ir است و تا کنون بیش از شش هزار و دویست شرکت در آن به ثبت رسیدهاند. این فهرست این امکان را به افراد میدهد که با استعلام از سایت از طریق جستجوی نام شرکت در سامانه، از دانشبنیان بودن آن اطمینان حاصل کنند. شرکتها پس از ثبت رسمی در سامانه و دریافت تاییدیه؛ از حمایتها و تسهیلات قانونی که برایشان درنظر گرفته شده استفاده میکنند.
جستوجوی شرکتها و موسسات دانشبنیان
برای مشاهده فهرست شرکتها و موسسات دانشبنیان باید به سامانه ارزیابی شرکتهای دانشبنیان مراجعه کرد. در این سامانه میتوان با جستوجوی نام شرکت، شناسه ملی، نوع مجوز، استان محل استقرار، حوزه فناوری و تاریخ تایید از معتبر بودن فعالیت این مجموعهها و صحت داشتن اعتبارنامه دانشبنیان آنها مطلع شد.
لیست شرکتهای دانشبنیان
سایت استعلام شرکت های دانش بنیان متعلق به کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانشبنیان است و میتوان فهرست کامل مجموعههای دارای مجوز را در آن مشاهده کرد. همچنین این سامانه اطلاعاتی مثل نوع کمپانی، محل استقرار، حوزه فعالیت و تاریخ تایید محصولات و خدمات آنها را در اختیار عموم قرار میدهد. باید اشاره کرد که این سامانه تنها مرجع رسمی استعلام شرکتهای دانشبنیان در کشور است.
مرجع رسمی استعلام شرکتهای دانشبنیان
تنها مرجع رسمی برای استعلام قانونی بودن فعالیت شرکتهای دانشبنیان در ایران، سامانه کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانشبنیان است. این سامانه زیر نظر معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری فعالیت میکند. مشخصات کامل تمامی شرکتهایی که به صورت قانونی در زمینه تولید محصولات یا خدمات دانشبنیان فعالیت میکنند در این سایت ثبت شده است و افراد میتوانند به راحتی پیش از بستن هر نوع قراردادی آنها را بررسی نمایند. همچنین به تمامی متقاضیان ثبت شرکت دانشبنیان توصیه میشود پیش از انتخاب نام کمپانی و مشخص کردن آدرس دفتر کار خود به جستوجو در این بانک اطلاعاتی بپردازند.
شرکتهای مورد تایید صندوق نوآوری و شکوفایی
پس از تصویب قانون حمایت از شرکتها و موسسات دانشبنیان در مجلس شورای اسلامی در اواخر سال ۱۳۸۹، ابتدا وزارت علوم وظیفه ارزیابی این مجموعهها را بر عهده گرفت و سپس این مسئولیت به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری سپرده شد. در ادامۀ این تحولات، صندوق نوآوری و شکوفایی با هدف ارائه تسهیلات به شرکتها و موسسات دانشبنیان و به منظور حمایت از آنها ایجاد شد. پس از آن، شورای عالی عتف با ماموریت رهبری و ارتقای توسعه علمی و فناوری کشور تشکیل شد تا به اعتراضها و شکایات شرکتهای دارای مجوز دانشبنیان رسیدگی کند. باید توجه داشت که تنها شرکتهایی میتوانند از مزایای صندوق نوآوری و شکوفایی بهرهمند شوند که نام آنها در سامانه ارزیابی و بررسی صلاحیت شرکتها و موسسات دانشبنیان فهرست شده باشد.
نوشتهی مرتبط: معافیتهای مالیاتی شرکتهای دانش بنیان
پرسشهای پرتکرار پیرامون استعلام شرکتهای دانشبنیان
چگونه میتوان قانونی بودن شرکتهای دانشبنیان را استعلام کرد؟
سامانه کارگروه ارزیابی و تشخیص صلاحیت شرکتها و موسسات دانشبنیان به نشانی اینترنتی https://pub.daneshbonyan.ir تنها منبع قابل استناد برای فعالیت قانونی شرکتهای دانشبنیان در ایران است.
چگونه میتوان لیست شرکتهای دانشبنیان ثبتشده در ایران را مشاهده کرد؟
برای مشاهده فهرست شرکتها و موسسات دانشبنیان کشور باید به سایت ارزیابی شرکتهای دانشبنیان مراجعه کرد.
استعلام شرکتهای دانشبنیان به چه ترتیب است؟
با جستوجوی نام شرکت، شناسه ملی، نوع مجوز، استان محل استقرار، حوزه فناوری و تاریخ تایید در سامانه استعلام شرکتها و موسسات دانشبنیان میتوان از معتبر بودن فعالیت این مجموعهها آگاه شد.
استعلام شرکتها و موسسات دانشبنیان به چه شکل انجام میگیرد؟
سایت استعلام شرکتهای دانشبنیان اطلاعاتی مانند نوع کمپانی، محل استقرار، حوزه فعالیت و تاریخ تایید آنها را در اختیار متقاضیان قرار داده است.