شرایط صدور کارت بازرگانی برای اشخاص حقیقی و حقوقی

کارت بازرگانی در حکم مجوزی است که برای تجار و بازرگانان صادر می شود. این کارت، به تجار و بازرگانان امکان تجارت در محدوده ایی فراتر از مرزها را خواهد داد تا به صورت قانونی به ثبت سفارش، صادرات و واردات کالاهای مجاز مبادرت ورزند. صدور کارت بازرگانی یا همان کارت تجاری بر اساس قوانین گمرکی کشور، توسط شعب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن ایران در تهران و شهرستان ها می‌باشد و بر دو نوع است:

حقیقی:

که برای افراد یا اشخاص حقیقی صادر می گردد.

حقوقی:

که جهت شرکت ها به نام مدیرعامل صادر می شود. لازم است بدانید که در صورت تغییر مدیرعامل کارت صادر شده غیرفعال خواهد شد.

کارت بازرگانی بر اساس کاربرد

 کارت بازرگانی تجاری

کارت تجاری چیست؟ این کارت، به عنوان مجوز به دارنده خود امکان تجارت در حوزه وارادات و صادرات کالاهای مجاز را می دهد. این تجارت می تواند شامل کلیه امور تجاری مربوطه از ثبت سفارش و ترخیص تا واردات از مناطق آزاد، حق العمل کاری در گمرک و صادرات کالاهای مجاز را شامل گردد.

 کارت بازرگانی خدماتی

این نوع کارت، برای اشخاص حقوقی با مجوز سرمایه گذاری در زمینه فعالیت خدماتی صادر می شود و بدیهی است که دارندگان صرفا در موضوع مجوز مجاز به استفاده از کارت هستند.

 کارت بازرگانی موردی

این کارت صرفا برای اشخاص حقیقی و حقوقی که برای یک بار خواهان ترخیص کالاهای خود باشند صادر می گردد. این نوع کارت بازرگانی یک کارت بازرگانی یک بار مصرف است.

 کارت بازرگانی تولیدی/صنعتی

این نوع کارت برای اشخاص حقوقی که دارای مجوز سرمایه گذاری با زمینه فعالیت تولیدی هستند صادر می شود. دارندگان این کارت می توانند فقط تجهیزات کارگاهی و مواد اولیه مورد نیاز تولید خود را وارد نموده و پس از تولید صادر نمایند.

اجاره کارت بازرگانی

ممکن است شما نیز با کارت های بازرگانی اجاره ای آشنا باشید و نام آن را شنیده باشید. اما آیا استفاده از کارت های بازرگانی به صورت اجاره، ممکن است؟

بنابه به اذعان رئیس سازمان امور مالیاتی کشور، مبلغی بالغ بر ۱۲ هزار میلیارد تومان فرار مالیاتی که فقط از طریق کارت بازرگانی اجاره ایی رخ داده، “کارت بازرگانی اجاره ای” را به یکی از بزرگترین مداخل تخلف مالیاتی کشور تبدیل نموده است.

از این رو به منظور جلوگیری از تضییع حقوق دولت، از ۷ مهر ۱۳۹۷ بخشنامه ای از سوی وزارت صنعت، معدن و تجارت به اتاق بازرگانی، گمرک، سازمان توسعه تجارت و وزارت اقتصاد ابلاغ شد، که طبق آن هرگونه استفاده از کارت های بازرگانی اجاره ای برای صادرات پیگرد قانونی دارد.

این بدان معنی است که چنانچه در مبادلات انجام شده فاکتور خرید و کارت بازرگانی به یک نام نباشند، یا به عبارت دیگر، شما از کارت بازرگانی اجاره ای استفاده کرده باشید، صاحب اصلی کارت تحت پیگرد قانونی مراجع قضایی قرار خواهد گرفت. در این مواقع، صاحب کارت علاوه بر ابطال کارت بازرگانی اش، به مدت یکماه مشمول جرائم نقدی ۳ معادل برابر ارزش کالای صادراتی نیز خواهد بود.

در همین راستا هیئت های انضباطی اتاق های بازرگانی در صورت دریافت گزارشات مبنی بر فعالیت غیر متعارف و غیرقانونی و هر گونه تخلف از دارندگان کارت بازرگانی، این اختیار را دارند که صلاحیت صاحبان کارت را مورد بازنگری قرار داده و اعتبار کارت را تعلیق و یا ابطال نمایند.

چگونه کارت بازرگانی بگیریم؟

مرجع صادر کننده کارت بازرگانی در ایران

اتاق بازرگانی صنایع و معادن در تهران و همه استان ها متولی صدور کارت بازرگانی است. البته با توجه به مکانیزه شدن روند صدور کارت بازرگانی، مراحل انجام ثبت نام و دریافت کارت بازرگانی بسیار ساده شده است.

کافی است برای ثبت درخواست کارت بازرگانی، به وبسایت اتاق بازرگانی استان خودتان وارد شده و سپس وارد سامانه یکپارچه کارت بازرگانی شوید. حال می توانید پس از تکمیل مدارک و فرم های مربوطه نسبت به ثبت نام اقدام نمایید.

نکته بسیار مهم، دقت در انتخاب رشته فعالیت های خاص در زمان تکمیل اطلاعات در سامانه است. به ویژه در خصوص واردات. چراکه واردات صرفا در چهارچوب نیازهای وارداتی امکان پذیر است. و این در حالی است که جهت صادرات کالاهای مجاز محدودیتی وجود ندارد.

شرایط گرفتن و مدارک موردنیاز جهت دریافت کارت بازرگانی

شرایط مشترک

برخی از شرایط در خصوص متقاضیان هر دو نوع کارت یکسان است.

از شروط مشترک برای دریافت هر نوع کارت بازرگانی هستند.

کارت بازرگانی اشخاص حقوقی

از آنجا که کارت بازرگانی حقوقی به نام مدیرعامل صادر می شود، وی باید حائز شرایط فوق الذکر باشد. همچنین حضور شخص او در مراحل برابر اصل نمودن مدارک و حضور در کلاس های آموزشی متناسب با مدرک تحصیلی در محل اتاق بازرگانی الزامی است. سایر مدارک عبارتند از:

  1. اصل اظهارنامه ی ثبت نام در دفاتر بازرگانی با امضای مدیر عامل یا رییس هیئت مدیره که به تایید اداره ثبت شرکت ها رسیده باشد.
  2. تقاضانامه و شرکتنامه رسمی ممهور به مهر اداره ثبت شرکت ها برای شرکت های با مسئولیت محدود و اظهارنامه ثبت شرکت ها ممهور به مهر اداره ثبت شرکت ها برای شرکت های سهامی خاص و عام
  3. اصل گواهی عدم سوء پیشینه که از زمان صدور آن بیشتر از ۶ ماه نگذشته باشد.
  4. فرم دال که از سایت اتاق بازرگانی پرینت و تکمیل شده و به امضای مدیرعامل رسیده و ممهور به مهرشرکت شده باشد، امضا هم توسط دفتر اسناد رسمی گواهی گردد.
  5. ارسال سیستمی گواهی موضوع ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم مبنی بر بلا مانع بودن صدور کارت بازرگانی.
  6. اصل کارت ملی مدیر عامل. البته در صورت هرگونه تغییر در مشخصات شناسنامه ای تمامی صفحات شناسنامه باید اسکن و در سایت بارگذاری شود.
  7. اسکن و بارگذاری عکس.
  8. اصل مدارک تحصیلی معتبر . برای مدارک خارج از کشور باید تایید اداره دانش آموختگان وزارت علوم در خصوص ارزشیابی مدرک تحصیلی ارائه گردد.
  9. اصل کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان.
  10. اصل گواهی بانکی مبنی بر تایید حساب و حسن اعتبار بانکی به نام متقاضی و نداشتن چک برگشتی با تاریخ افتتاح حساب بیش از یکسال و گردش مالی مناسب به همراه اصل دسته چک.
  11. ارائه یکی از مدارک مالکیت به شرح زیر:

    الف. اصل سند مالکیت شش دانگ به نام شرکت به آدرس دفتر مرکزی.

    ب. اصل اجاره نامه معتبر محضری به نام شرکت به آدرس دفتر مرکزی و برای محل کار.
    ج. اصل اجاره نامه بنگاه املاک دارای کد رهگیری به نام شرکت برای محل کار به آدرس دفتر مرکزی (البته اگر مالک یکی از اعضای هیئت مدیره باشد، ارائه سند مالکیت و اجاره نامه عادی کافی است).

  12. کد اقتصادی جدید و یا تاییدیه پیش ثبت نام در سایت «Tax.gov.ir».
  13. مدرک تولیدی معتبر از یکی از وزارت خانه های تولیدی برای واحدهای تولیدی.
  14. اصل گواهی پلمپ دفاتر از اداره ثبت شرکت ها.

کارت بازرگانی اشخاص حقیقی

  1. اصل اظهارنامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی که توسط اداره ثبت شرکت ها تایید شده باشد.
  2. اصل گواهی پلمپ دفاتر در اداره ثبت شرکت ها.
  3. اصل گواهی عدم سوء پیشینه که از زمان صدور آن بیش از ۶ ماه نگذشته باشد.
  4. فرم دال که از سایت اتاق بازرگانی پرینت و تکمیل شده و به امضای مدیرعامل رسیده باشد و ممهور به مهرشرکت شده و امضا هم توسط دفتر اسناد رسمی گواهی گردد.
  5. ارسال سیستمی گواهی موضوع ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم مبنی بر بلا مانع بودن صدور کارت بازرگانی.
  6. اصل کارت ملی متقاضی. البته در صورت هرگونه تغییر در مشخصات شناسنامه ای تمامی صفحات شناسنامه باید اسکن و در سایت بارگذاری شود.
  7. اسکن و بارگذاری عکس.
  8. اصل مدارک تحصیلی معتبر. برای مدارک خارج از کشور باید تایید اداره دانش آموختگان وزارت علوم در خصوص ارزشیابی مدرک تحصیلی ارائه گردد.
  9. اصل کارت پایان خدمت یا معافیت دائم برای آقایان.
  10. اصل گواهی بانکی مبنی بر تایید حساب و حسن اعتبار بانکی به نام متقاضی و نداشتن چک برگشتی با تاریخ افتتاح حساب بیش از یکسال و گردش مالی مناسب به همراه اصل دسته چک.
  11. ارائه یکی از مدارک مالکیت :
    الف. اصل سند مالکیت شش دانگ به نام متقاضی به آدرس دفتر کار همان آدرس اظهارنامه.
    ب. اصل اجاره نامه معتبر محضری به نام متقاضی به آدرس دفتر کار و برای محل کار همان آدرس اظهارنامه.
    ج. اصل اجاره نامه بنگاه املاک دارای کد رهگیری به نام متقاضی برای محل کار به آدرس دفترکار همان آدرس اظهارنامه.
  12. کد اقتصادی جدید و یا تاییدیه پیش ثبت نام در سایت «Tax.gov.ir».
  13. مدرک تولیدی معتبر از یکی از وزارت خانه های تولیدی برای واحدهای تولیدی.

مراکز دریافت گواهی های مربوط به تکمیل مدارک کارت بازرگانی

جهت تکمیل مدارک و دریافت گواهی هایی که در فهرست مدارک مورد نیاز ذکر شد می توانید با مراجعه به مراجع زیراقدام نمایید:

  • گواهی عدم سوء پیشینه به نزدیک ترین دفتر پلیس+ ۱۰ در شهرهای در تهران بزرگ، کرج، مشهد، اصفهان، اهواز، ارومیه، یزد، کرمان، قم، رشت، کرمانشاه و در سایر مراکز استان و شهرستان ها توسط پلیس آگاهی ارائه می‌شود.
  • گواهی ماده ۱۸۶ قانون مالیات های مستقیم : با مراجعه به حوزه مالیاتی محل کار (برای کارت های حقیقی) و دفتر مرکزی (برای کارت های حقوقی) صورت می گیرد.
  • برای تایید فرم حساب و حسن اعتبار بانکی (فرم الف) به بانکی که حساب جاری در آن دارید مراجعه نمایید.
  • تایید فرم تعهد و گواهی امضا (فرم دال) در دفاتر اسناد رسمی انجام می شود.
  • دریافت مفاصا حساب بیمه تامین اجتماعی از شعبه بیمه محل کار (برای کارت های حقیقی) و دفتر مرکزی (برای کارت های حقوقی)
  • برای دریافت اظهار نامه ثبت نام در دفاتر بازرگانی و پلمپ دفاتر: به لینک اداره ثبت شرکت‌ها مراجعه کنید.
  • فرم پیش ثبت نام کد اقتصادی از سایت «/Tax.gov.ir».
  • تایید صلاحیت مدیران خارجی (ویژه مدیرعاملان غیر ایرانی) از سفارتخانه متبوع

نکاتی در مورد کارت بازرگانی

همانطور که پیشتر هم گفته شد مرجع صدور این کارت، شعب اتاق بازرگانی و صنایع و معادن در تهران و شهرستان هاست که پس از احراز صلاحیت متقاضیان نسبت به صدور اقدام می کند.

  • مدت اعتبار این کارت بنا بر درخواست متقاضی بین ۱ تا ۵ سال می باشد.
  • هر شخص حقیقی و حقوقی می تواند به طور همزمان دو کارت حقیقی و حقوقی داشته باشد و این در حالی است که نمی تواند دو کارت حقیقی و یا دو کارت حقوقی داشته باشد.
  • امکان صدور کارت بازرگانی حقیقی برای اتباع غیر ایرانی وجود ندارد، مگر در قالب کارت حقوقی.
  • صدور کارت بازرگانی برای بازرگانان و شرکت های خارجی منوط به معامله متقابل است، یعنی در صورتی به بازرگانان خارجی کارت بازرگانی داده می شود که کشور آن ها نیز به بازرگانان ایرانی اجازه فعالیت بازرگانی بدهد.
  • صدور کارت جهت شاغلین تمام وقت مشاغل دولتی دارای منع قانونی است.
  • در صورت مفقودی کارت، کارت تعلیق خواهد شد.
  • متقاضیان کارت باید دارای حداقل ۲۳ سال سن و همچنین مدرک تحصیلی حداقل دیپلم باشند.
  • پرداخت هزینه حق عضویت به صورت سالانه انجام می شود.

کاربرد ها و مزایای کارت بازرگانی

استفاده از کارت های بازرگانی، دارای مزایا و کاربردهایی است. در ادامه مزایا و کاربردهای آن را بیان می کنیم:

  • عضویت در اتاق بازرگانی.
  • ثبت سفارش و ترخیص کالا.
  • امکان انجام صادرات و واردات کالا به صورت تجاری.
    امکان انجام حق العمل کاری در گمرک.
  • امکان شرکت در نمایشگاه های ملی و بین المللی داخلی و خارجی.
  • ارتباط با تجار خارجی.
  • مبادله اطلاعات تجاری در سطح جهان.
  • بهره مندی از امکان دریافت ویزای تجاری.
  • صدور گواهی مبدا.
  • واردات از مناطق آزاد تجاری.
  • صادرات کلیه کالاهای مجاز بازرگانی.

شرایط صدور کارت بازرگانی برای اشخاص حقیقی و حقوقی چیست؟ کارت بازرگانی مجوزی است که صادر شده از طرف اتاق بازرگانی و صنایع و معادن می باشد  و دارنده آن مجاز به انجام امور صادرات و یا واردات می باشد. همچنین حداقل سن لازم جهت صدور کارت بازگانی اشخاص حقیقی و حقوقی ۲۵ سال تمام است.

با استناد به ماده ۳ قانون تجارت صادرات و واردات، اشخاص حقیقی و حقوقی در راستای فعالیتهای(صادرات و واردات) خود نیازمند کارت بازرگانی هستند که از سوی اتاق بازرگانی و با در نظرگرفتن شرایط خاص اخذ می شود.

دریافت  این کارت برای یک شخص با هر دو صورت حقیقی و حقوقی امکان پذیر است، چه به عنوان مدیر عامل یک شرکت بازرگانی (حقوقی) و چه به عنوان یک شخص تاجر (حقیقی).

تعریف کارت بازرگانی

به مجوز صادر شده برای اشخاص حقیقی و حقوقی که بر مبنای آن می توانند به مدت یک سال به تجارت خارجی پرداخته و در صورت نیاز با ارائه مدارک لازم مدت زمان آن را افزایش دهند، کارت بازرگانی می گویند.

فرایند دریافت کارت بازرگانی

  1. ورود به سایت اتاق بازرگانی
  2. ثبت نام برای اخذ کارت عضویت یا بازرگانی
  3. انتخاب گزینه ی درخواست صدور، تغییر و یا تمدید کارت عضویت یا بازرگانی

مراحل ثبت درخواست اخذ کارت بازرگانی به این صورت است:

  1. ورود اطلاعات فردی
  2. مراجعه به سازمان همراه با پرینت فرم های الکترونیکی و اقدام به اخذ گواهی های لازم
  3. تکمیل و اسکن مدارک پرونده و بارگذاری آنها بر روی سایت
  4. ارسال پرونده به قسمت مربوطه به صورت الکترونیکی بعد از ثبت درخواست و تاییدیه ی نهایی
  5. بررسی پرونده به روش غیر حضوری.
  6. اشخاص می توانند با مراجعه حضوری آخرین اطلاعات از وضعیت درخواست خود را پیگیری کنند.
نکاتی در خصوص کارت بازرگانی
  • مدت اعتبار کارت بازرگانی ۱سال می باشد.
  • تمدید کارت بازرگانی با ارائه مدارک به مدت ۱ سال امکان پذیر است.
کاربرد های کارت بازرگانی به شرح زیر می باشد 
  • یکی از کاربرد های کارت بازرگانی برای ثبت نام و علائم تجاری لاتین است.
  • از دیگر کاربردهای کارت بازرگانی  انجام امور واردات و صادرات کلیه کالاهای مجاز در مناطق آزاد می باشد.
  • با داشتن کارت بازرگانی امکان ثبت سفارشات و ترخیص کالا می باشد.

عملکرد اتاق بازرگانی، صنایع و معادن مرجع صدور کارت بازرگانی

در واقع بنا به یک تعریف اگر شاخص کل بازار بورس و اوراق بهادار را به مثابه دماسنج اقتصاد کشور در نظر بگیریم، اتاق بازرگانی، صنایع و معادن را نیز می توان به عنوان نماینده بخش خصوصی و در حکم یکی از ارکان مهم موثر و مولد غیر دولتی در اقتصاد تلقی نمود.

اتاق بازرگانی ایران از ابتدای سال ۱۳۹۰ با تأسیس دبیرخانه موضوع ماده ۷۶ قانون برنامه پنجم توسعه کشور، با رفع مقررات دست و پاگیر از مسیر فعالیت‌های اقتصادی قوانین، مقررات و بخشنامه‌هایی که مانعی در راه توسعه تولید و سرمایه‌گذاری هستند را با حضور نمایندگان سران قوای سه‌گانه شناسایی و راهکارهای رفع آن‌ها را برای تصویب نهایی به مجلس شورای اسلامی ارائه می‌دهد.

اما در راستای افزایش شفافیت و نظارت، جلوگیری از بروز تخلفات و سوء استفاده از کارت های بازرگانی و با هدف اصلاح فرآیندها، وزارت صنعت معدن و تجارت طی بخشنامه ۷۸۳/۹۰/۶۰ شرایط اهلیت و صلاحیت حرفه ای متقاضیان برای صدور کارت بازرگانی را به شرح ذیل ابلاغ نمود.

شرایط احراز صلاحیت و اهلیت حرفه ای برای متقتضیان صدور کارت بازرگانی

  1. ارائه پروانه بهره برداری، جواز تاسیس، کارت شناسایی کارگاه، پروانه فعالیت صنعتی، کشاورزی، معدنی، خدمات فنی مهندسی، خدمات فناوری اطلاعات و ارتباطات از مراجع ذیربط.
  2. اسناد معتبر (روزنامه رسمی یا حکم کارگزینی و یا لیست تامین اجتماعی) مبنی بر تجربه فعالیت در بنگاه های صادراتی، وارداتی و تولیدی به عنوان عضو هیئت مدیره، مدیر عامل، مدیر بازرگانی(داخلی – خارجی)، مدیرفروش، کارشناس امور بازرگانی، مدیر امور حقوقی، درشرکت‌های دارای عضویت معتبر اتاق تهران، به عنوان یکی از شرایط کافی.
  3. دارا بودن سند مالکیت محل قانونی به نام متقاضی یا اعضای هیئت مدیره شخص حقوقی و نیز شخص حقیقی داوطلب دریافت کارت بازرگانی.
  4. حداقل ۶ ماه سابقه عضویت در اتاق تهران و نیز شرکت در دوره های آموزشی اتاق تهران به عنوان یکی از شرایط کافی.
  5. اثبات عملکرد اقتصادی با ارائه مدارکی نظیر گزارش فصلی فروش یا اوراق تشخیص مالیاتی یا آرای هیئت های حل اختلاف مالیاتی یا تامین اجتماعی از سوی اعضای هیئت مدیره یا مدیر عامل شرکت و یا شخص حقیقی داوطلب دریافت کارت بازرگانی پس از تائید مدیریت امور مالی اتاق تهران به عنوان یکی از شرایط کافی.
  6. دارابودن سابقه خدمت برای اشخاص حقیقی یا مدیران عامل اشخاص حقوقی متقاضی دریافت کارت بازرگانی، که این سابقه باید حداقل ۳ سال سابقه کار در ادارات تابعه سازمان امور مالیاتی و گمرک ایران تحت عنوان کارشناس با تائید مدیریت عضویت اتاق تهران و نماینده سازمان صنعت، معدن و تجارت استان بوده باشد، به عنوان یکی از شرایط کافی.

شرایط بانکی برای صدور کارت بازرگانی

  1. وجود مبلغ حداقل ۲۰۰ میلیون ریال در حساب جاری برای اشخاص حقوقی و ۳۰۰ میلیون ریال برای اشخاص حقیقی به عنوان شرط لازم.
  2. برخورداری از حساب بانکی جاری با گردش مالی حداقل ۲ میلیارد ریال به مدت یکسال، متعلق به یکی از اعضای هیئت مدیره یا مدیر عامل به عنوان یکی از شرایط کافی.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *