دفنر ثبت اسناد رسمی یکی از مهمترین دفاتری است که در آن انواع سندهای مالی، ازدواج، طلاق و … به ثبت میرسند. دفتر ثبت اسناد رسمی توسط سردفتر و دفتریار اداره میشود. در واقع تمامی افرادی که قصد دارند ملکی را به نام خود زده و یا فرآیند ازدواج خود را به صورت رسمی ثبت نمایند باید به دفاتر اسناد رسمی مراجعه کنند. تاسیس دفاتر اسناد رسمی توسط اشخاصی صورت میگیرد که دارای دانش و سابقه کار حقوقی بوده و یا در آزمون سردفتری شرکت کرده و پذیرفته شدهاند. شرایط خاصی نیز برای تاسیس این دفاتر وجود دارد که از جمله آن داشتن مدرک تحصیلی مرتبط است. در ادامه برای آشنایی بیشتر با جزئیات تاسیس این دفاتر به بررسی نحوه دریافت مجوز تاسیس دفاتر اسناد رسمی و قیمت مجوز دفتر اسناد میپردازیم.
مادهی ۲ قانون دفاتر اسناد رسمی مصوب ۱۳۵۴ در تعریف سردفتر بیان میکند: «ادارهی امور دفترخانه اسناد رسمی به عهده شخصی است که بـا رعایـت مقـررات ایـن قانون بنا به پیشنهاد سازمان ثبـت اسـناد و امـلاک کشـور بـا جلـب مشـورتی کـانون سردفتران و به موجب ابلاغ وزیر دادگستری منصوب و سردفتر نامیده میشود.»
الزامات تاسیس دفاتر اسناد رسمی چیست؟
- تاسیس دفاتر رسمی مانند بسیاری از کارهای قانونی و حقوقی دیگر نیازمند یک سری الزامات و پیش نیازهایی میباشد. از الزامات تاسیس دفتر اسناد رسمی میتوان به موارد زیر اشاره کرد.
- اشخاصی که دارای لیسانس حقوق در رشته قضایی یا فقه در رشته الهیات باشند.
- کسانی که دارای دو سال سابقه خدمات قضائی یا وکالت پایه یک دادگستری باشند.
- سایر افراد دارای مدرک لیسانس بشرط داشتن سه سال سابقه دفتریاری (دفتریار معاون دفترخانه و نماینده ثبت است)
- اشخاصی که از مراجع مسلم دارای تصدیق اجتهاد طبق آئین نامهای که به تصویب وزارت دادگستری میرسد باشند.
- دفتریارانی که دارای گواهی قبولی امتحان مخصوص سردفتری و دفتریاری باشند به شرط داشتن ۵ سابقه دفتریاری.
- دفتریارانی که دارای دیپلم کامل متوسطه باشند به شرط داشتن ۷ سال سابقه دفتریاری اول.
- دفتر یاران اول که در تاریخ تصویب این قانون شاغل بوده و ۱۵ سال سابقه دفتریاری اعم از متناوب مستمر داشته باشند.
- لازم به ذکر است سن سردفتران اسناد رسمی در بدو اشتغال نباید از ۲۴ سال کمتر و از ۵۰ سال بیشتر باشد.
- بنابراین برای تاسیس دفاتر اسناد رسمی می توان در آزمون سردفتری شرکت نمود و در صورت قبولی در آن برای تاسیس دفتر اسناد رسمی اقدام نمود. برای دریافت جزئیات بیشتر می توانید به مطالعه مقاله زیر بپردازید.
وظایف دفاتر اسناد رسمی چیست؟
در ادامه به بررسی وظایف هر یک از افرادی که واجد شرایط سردفتری هستند میپردازیم.
- تنظیم و ثبت کردن اسناد مالی و غیرمالی مطابق مقررات و قانون مانند سند مالکیت منزل، زمین، ماشین، وثیقه نامه، اجاره نامه و …
- بررسی هویت طرفین معامله با بررسی و کنترل اسناد لازم برای احراز هویت
- دادن سواد مصدق یعنی رونوشت گواهی شده از اسناد ثبت شده به اشخاصی که طبق مقررات حق گرفتن آن را دارند و آن اشخاص عبارتند از متعاملین و اشخاص ذینفع وکسانی که دادگاه دستور اعطای رونوشت سندی را به آنها داده است.
- تصدیق صحت امضا یا گواهی امضای اشخاص برای مصون ماندن از تردید و انکار
- قبول و حفظ اسنادی که به امانت میگذارند مانند وصیت نامه
تاسیس دفاتر اسناد رسمی ازدواج چه شرایطی دارد؟
- دارندگان مدرک کارشناسی یا بالاتر در رشته حقوق، علوم ثبتی، الهیات و معارف اسلامی (گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی)
- دارندگان گواهی پایان سطح با تایید شورای مدیریت حوزه علمیه قم
- دارندگان گواهی افتاء از مراجع مسلم اهل سنت که به تایید رییس قوه قضاییه رسیده باشد.
- روحانیونی دارای حداقل مدرک تحصیـلی کارشناسی در رشتههای ادبیات (زبان فارسی و عرب)، فقه و اصول، تفسیر، علوم قرآنی، حدیث، الهیات و معارف اسلامی.
تاسیس دفاتر اسناد رسمی طلاق چه شرایطی دارد؟
- سردفتر طلاق از بین سردفتران شاغل که حداقل ۵ سال سابقه داشته باشند و یا افرادی که علاوه بر شرایط مقرر در این نظامنامه دارای ۳۰ سال باشند انتخاب خواهند شد.
- معمولا در این بخش افراد ابتدا سردفتر ازدواج میشوند و پس از کسب تجربه و قبولی در آزمون میتوانند سردفتر طلاق شوند.
- خانم ها نمیتوانند در آزمون سردفتری شرکت کرده و سردفتردار (چه دفاتر ازدواج و طلاق و چه دفاتر اسناد رسمی) شوند.
مجوز تاسیس دفاتر اسناد رسمی
دریافت مجوز تاسیس دفاتر اسناد رسمی به افرادی داده میشود که دارای دانش حقوقی بوده و در آزمون سردفتری که از طریق سایت سنجش برگزار میشود شرکت نمایند. معمولا زمان برگزاری آزمون سردفتری در هر سال متفاوت از سال گذشته خود میباشد. بنابراین داوطلبان باید به دنبال اطلاع به موقع از زمان ثبت نام این آزمون باشند. قیمت مجوز دفتر اسناد رسمی نیز باید در نظر باشد.
همچنین افرادی که در آزمون استخدامی دفتریاری نیز شرکت کرده و هم اکنون دارای سابقه کار دفتریاری هستند نیز میتوانند برای دریافت مجوز تاسیس دفاتر اسناد رسمی اقدام نمایند. تمامی اطلاعات مربوط به آزمون دفتریاری در دفترچه ثبت نام آزمون استخدامی دفتریاری نوشته شده است.
شرایط آزمون سردفتری
ثبتنام در آزمون سردفتری اسناد رسمی جز گامهای اولیه برای سردفتری است. شرکت در آزمون سردفتری اسناد رسمی نیازمند شرایط خاصی از نظر عمومی و اختصاصی است.
برخی از شرایط عمومی عبارت است از: تابعیت ایرانی، التزام به قوانین کشور، داشتن کارت پایان خدمت (برای آقایان) عدم سو پیشینه کیفری و سیاسی، عدم اعتیاد به انواع مواد مخدر و اعتیادآور، عدم محکومیت انفصال دائم از خدمات دولتی یا قضایی و… و درنهایت سلامت جسمانی. این موارد جز شرایط عمومی جهت شرکت در آزمون است.
اما شرایط اختصاصی عبارت است از:
- داشتن حداقل و حداکثر سن (حداقل ۲۴ و حداکثر ۵۰ سال)
- عدم اشتغال متقاضیان به شغلهای قضاوت، دادگستری، وکالت و…
- داشتن مدرک کارشناسی در رشته مرتبط (حقوق قضایی، حقوق ثبتاسناد و املاک، سردفتر اسناد رسمی و علوم ثبتی)
- در رابطه با مدرک تحصیلی افراد با مدرک معتبر کارشناسی ارشد در رشتههای الهیات و معارف اسلامی (گرایش فقه و مبانی حقوق اسلامی) نیز میتوانند در آزمون شرکت کنند.
- همچنین دارندگان تمامی مدارک معتبر کارشناسی بهشرط سه سال سابقه کار در دفتر یاری، مدرک اجتهاد و افتا از مراجع مسلم، مدرک حوزوی سطح دو و بالاتر از حوزههای علمیه مورد تایید نیز میتوانند در این آزمون شرکت کنند.
آزمون دفتریاری و دریافت مجوز
متقاضیان شرکت در آزمون دفتریاری ۱۴۰۱ باید از زمان ثبت نام آزمون دفتریاری مطلع بوده و پیش از شروع روند ثبت نام، دفترچه راهنمای ثبت نام را دانلود کرده و مندرجات این دفترچه را به دقت مطالعه نمایند. یکی از مندرجات دفترچه، مدارک لازم برای ثبت نام آزمون دفتریاری بوده که داوطلبان باید قبل از انجام ثبت نام نسبت به فراهم کردن این مدارک اقدام نموده تا در زمان ثبت نام خللی در روند تکمیل فرآیند ثبت نام آنها پیش نیاید.
مدارک لازم برای ثبت نام آزمون دفتریاری ۱۴۰۱ عبارت است از:
- کپی مدرک تحصیلی
- کپی تمام صفحات شناسنامه
- کپی پشت و روی کارت ملی
- کپی پشت و روی کارت پایان خدمت یا معافیت دائم ( برای آقایان )
- دو قطعه عکس در ابعاد ( ۴× ۳ ) و پشت نویسی شده
- گواهینامه ICDL در صورت وجود
- گواهی مرتبط با سوابق ایثارگری ( مختص داوطلبان دارای سهمیه )
داوطلبانی که هر یک از مدارک بالا را نداشته یا اطلاعات شخصی آنها با مدارک ارائه شده تطابق نداشته باشد، از ادامه روند ثبت نام حذف شده و نمیتوانند در آزمون دفتریاری شرکت نمایند.
قیمت مجوز دفتر اسناد رسمی
بسیاری از سردفتران به عنوان حسن ختام و به نوعی پاداش بازنشستگی، در پایان خدمت خودشان با استناد به ماده ۶۹ قانون دفاتر اسناد رسمی اقدام به فروش امتیاز دفترخانه میکنند. مطابق ماده ۱۰ و ۱۱ قانون دفاتر اسناد رسمی، سردفتران که دارای ۳۰ سال سابقه خدمت هستند و یا ۶۵ سال تمام سن دارند، بازنشسته خواهند شد.
علاقه مندانی هم که طبق ماده ۶ و ۹ قانون دفاتر اسناد رسمی واجد شرایط هستند میتوانند آن امتیاز را خریداری کنند و به عنوان جانشین سردفتر خدمت کنند. از اردیبهشت ۱۴۰۱ و با تصویب “قانون تسهیل صدور مجوزهای کسب و کار” خرید امتیاز سردفتری منوط است به قبولی خریدار این امتیاز در آزمون سردفتری که هرساله برگزار میگردد.
یکی از هزینههایی که وجود دارد، هزینه خرید امتیاز میباشد که دارندگان مدرک تحصیلی از آن معاف هستند. خرید این امتیاز بسته به این که در چه شهری بوده و شرایط آن چگونه است میتواند متفاوت باشد. سپس علاوه بر هزینههای ابتدایی باید ۱۰درصد از درآمد را به کانون سردفترداران و دفتریاران پرداخت کرد.
سوالات متداول
شرایط تاسیس دفتر ثبت اسناد رسمی چیست؟
از مهمترین شرایط تاسیس دفاتر اسناد رسمی داشتن لیسانس حقوق در گرایشهای قضایی یا الهیات میباشد. مجوز تاسیس دفتر اسناد رسمی به شخصی تعلق میگیرد که دارای سابقه کار بالای ۲ سال بوده، وکیل پایه یک دادگستری باشد یا در آزمون سردفتری و دفتریاری قبول شده باشد.
شرایط آزمون سردفتری چیست؟
ثبتنام در آزمون سردفتری اسناد رسمی جز گامهای اولیه برای سردفتری است. شرکت در آزمون سردفتری اسناد رسمی نیازمند شرایط خاصی از نظر عمومی و اختصاصی است. به طور کامل در مقاله توضیح داده شده است.
قیمت مجوز دفتر اسناد رسمی چگونه محاسبه میشود؟
هزینه خرید امتیاز میباشد که دارندگان مدرک تحصیلی از آن معاف هستند. خرید این امتیاز بسته به این که در چه شهری بوده و شرایط آن چگونه است میتواند متفاوت باشد.
عالیبود مطالبتون