منظور از سایت، مجموعهای از صفحات وب است که محتوای آنها از طریق یک دامنه اینترنتی مشخص و دستکم یک سرور وب در دسترس مخاطبان قرار میگیرد. برای واژه انگلیسی وبسایت (Website) در زبان فارسی گاهی از معادلهایی نظیر وبگاه، تارنما و تارگاه استفاده میشود. سایتهای اینترنتی علاوه بر کارکردهای ارتباطی و تعاملی، نقش بسیار مهمی در اقتصاد و تجارت بینالمللی بازی میکنند. رشد چشمگیر وبسایتهای شخصی از یکسو و وسعت یافتن سایتهای فروش آنلاین از سوی دیگر نشاندهنده رقابت نزدیکی است که در این حوزه به وجود آمده است. یکی از اقدامات مهمی که اشخاص به خصوص در سالهای اخیر برای وبسایتهای رسمی و سایتهای فروشگاهی انجام میدهند، ثبت برند سایت است. در این مقاله، به طور کامل به ثبت قانونی برند سایت میپردازیم که یکی از دغدغههای مهم فعالان این حوزه است.
ضرورت ثبت برند سایت
وبسایتهای بسیار زیادی در کشور مشغول ارائه خدمات گسترده به مخاطبان خود هستند، اما تعداد کمی از آنها به صورت قانونی برند خود را به ثبت رساندهاند. در حال حاضر، ثبت برند سایت و تبلیغات برای آن از اهمیت ویژهای برخوردار شده است. ثبت قانونی برند به شما امکان میدهد بتوانید تبلیغات موثرتری انجام دهید و نام تجاری خود را از خطر سوءاستفاده احتمالی دیگران در امان نگه دارید.
گفتنی است که اعتماد مخاطبان به برندهای ثبتشده بسیار بیشتر از سایتهای بینامونشان است. همچنین از این طریق میتوانید اطمینان حاصل کنید که شخص دیگری با استفاده از نام سایت شما یا دامنه اینترنتی مشابه شما اقدام به سودجویی نمیکند. به طور مثال، اگر مشکلاتی از قبیل کپی لوگوی شما پیش بیاید، تنها در صورتی قادر خواهید بود دست به اقدامات قانونی بزنید که برند سایت خود را ثبت کرده باشید. فرقی نمیکند که شما صاحب یک فروشگاه آنلاین بزرگ هستید یا نویسنده وبلاگی محلی، ثبت قانونی برند سایت برای حفاظت از منافع مادی و معنوی شما ضروری است.
مدارک لازم جهت ثبت برند سایت برای اشخاص حقیقی
- تصویر شناسنامه و کارت ملی
- کپی مجوز فعالیت (نماد اعتماد الکترونیکی برای وبسایتهای عمومی و پروانه کسب مجازی برای فروشگاههای آنلاین.)
- ارائه کارت بازرگانی (برای ثبت برند سایتهایی که در لوگوی آنها از حروف لاتین استفاده شده است.)
نوشتهی مرتبط: مجوزهای لازم برای وبسایت فروشگاه اینترنتی
مدارک مورد نیاز جهت ثبت برند سایت برای اشخاص حقوقی
- کپی شناسنامه و کارت ملی
- کپی روزنامه رسمی آخرین تغییرات شرکت
- ارائه کارت بازرگانی و کپی آن (برای ثبت برند سایتهایی که در علائم تجاری آنها از حروف لاتین استفاده شده است.)
- کپی مجوز فعالیت (نماد اعتماد الکترونیکی برای وبسایتهای خدماتی و پروانه کسب مجازی برای سایتهای فروشگاهی.)
مراحل ثبت برند سایت
برای ثبت برند سایت خود میتوانید به دو روش اقدام کنید. سادهتر این است که از سامانه هوشمند ثبت برند آسانثبت استفاده کنید و با کمترین زحمت و هزینه، صفر تا صد مراحل ثبت برند خود را برونسپاری کنید.
روش دوم این است که به وبسایت مرکز مالکیت معنوی قوه قضائیه مراجعه فرمایید و مراحل زیر را در آن طی کنید. این روش، در مقایسه با سامانه ثبت برند آسانثبت، زمانبر و پردردسر است.
- مشخصات مالک برند را تکمیل فرمایید.
- مدارک مورد نیاز برای ثبت لوگو و نام تجاری را آپلود کنید.
- اطلاعات و مدارکی را که بارگذاری کردهاید تایید نمایید.
- هزینه ثبت برند سایت را پرداخت کنید.
- شماره اظهارنامه برند و رمزی را که از طریق تلفن برای شما ارسال میشود دریافت کنید.
اگر مشکل خاصی در پروسه تایید برند شما پیش نیاید، نسخه نهایی برای شما فرستاده میشود تا آن را امضا کنید. پس از آن، شما باید یک نسخه برابر با اصل را برای این اداره ارسال نمایید.
مدت زمان لازم برای ثبت برند سایت فروشگاهی
اولین اقدام برای ثبت قانونی علائم تجاری در حوزه وبسایتهای اینترنتی، استعلام نام برند است. با انجام این کار، از ثبت نشدن نام تجاری مشابه اطمینان پیدا میکنید. این اقدام باعث میشود که پروسه ثبت قانونی برند سایت زمان کمتری ببرد. زیرا اگر نام و نشان تجاری پیشنهادی تکراری باشد، اداره مالکیت معنوی آن را عودت خواهد داد. از زمانی که اظهارنامه به این مرکز ارسال میشود، ۳۰ تا ۴۵ روز کاری برای صدور آگهی تقاضا زمان لازم است. سپس آگهی اول در روزنامه رسمی کشور منتشر میشود و از عموم تقاضا میشود که در مهلتی یکماهه اگر با برند مورد نظر ارتباط یا تعارضی دارند، آن را اعلام نمایند. پس از این بازه زمانی، حدود چهار هفته دیگر زمان میبرد تا گواهی ثبت برند صادر شود و با آگهی دوم در روزنامه رسمی این پروسه به پایان برسد. بنابراین به طور کلی مدت زمان لازم برای ثبت برند سایت نزدیک به ۳ ماه است.
هزینه ثبت برند سایت
هزینه ثبت برند سایت در سال ۱۴۰۰ از دو میلیون و پانصد هزار تومان شروع میشود. این مبلغ با احتساب کلیه هزینهها و واریزیهای دولتی و قانونی در نظر گرفته میشود. هزینه ثبت قانونی برند سایت به تعداد محصولات، مجوزهای لازم و طبقات درخواستی بستگی دارد. منظور از طبقه، نوع خدمات یا کالاهایی است که هر شخص حقیقی یا حقوقی برای برند خود در نظر میگیرد. با افزایش طبقات برند، به ازای هر طبقه مبلغ دویست هزار تومان به هزینهها اضافه میشود. گفتنی است که هزینه ثبت لوگو و علامت تجاری لاتین با هزینه ثبت برند فارسی سایت تفاوتی ندارد.
راهنمای تعرفه و هزینه ثبت برند، لوگو (نام و نشان تجاری)
پرسشهای پرتکرار پیرامون ثبت برند وبسایت
ضرورت ثبت برند سایت چیست؟
ثبت قانونی برند، جلوی هرگونه سوءاستفاده از نام تجاری و لوگوی شما را خواهد گرفت و به حفظ منافع مادی و معنوی شما کمک خواهد کرد. با ثبت برند سایت، از نظر قانونی به رسمیت شناخته خواهید شد.
مدت زمان لازم برای ثبت برند سایت چقدر است؟
از زمان ارسال اظهارنامه به مرکز مالکیت معنوی تا زمان دریافت گواهینامه ثبت برند نهایتاً سه ماه طول میکشد.
آیا امکان ثبت اینترنتی برند سایت وجود دارد؟
بله، سامانه هوشمند آسانثبت تمام مراحل ثبت قانونی علائم تجاری را به صورت آنلاین و بدون نیاز به مراجعه حضوری برای شما انجام میدهد.
آیا ثبت برند سایت برای بلاگرها هم ممکن است؟
بله، برای سایتهایی که خدمات محدودی ارائه میدهند یا مخاطبان معدودی دارند نیز میتوان ثبت برند نمود. این کار، حافظ قانونی منافع شماست و به شما برای تبلیغات بهتر کمک خواهد کرد.
مدارک لازم جهت ثبت برند سایت برای اشخاص حقیقی چیست؟
تصویر شناسنامه و کارت ملی، کپی مجوز فعالیت (که میتواند مجوزهای عمومی یا اختصاصی کسبوکارهای آنلاین باشد) و درخواست ثبت برند سایت.
مدارک لازم جهت ثبت برند سایت برای اشخاص حقوقی چیست؟
کپی شناسنامه و کارت ملی، کپی روزنامه رسمی آخرین تغییرات شرکت، کپی مجوز فعالیت (که میتواند نماد اعتماد الکترونیکی یا پروانه کسب مجازی باشد.) و اظهارنامه ثبت برند سایت.
هزینه ثبت برند سایت فروشگاهی چقدر است؟
هزینه ثبت برند در سال ۱۴۰۰ از دو میلیون و پانصد هزار تومان شروع میشود. برای محاسبه دقیق هزینهها میتوانید به سامانه هوشمند ثبت برند آسانثبت مراجعه فرمایید.