خوداظهاری مالیاتی چیست؟

خوداظهاری مالیاتی چیست؟ tax self-declaration

خوداظهاری مالیاتی در واقع کارنامه مالی یک سال افراد و شرکت‌ها است که برای محاسبه مالیات به سازمان امور مالیاتی کشور ارائه می‌شود. تمامی اشخاص حقیقی همانند کسبه و تجار و تمام اشخاص حقوقی همانند شرکت‌های تجاری باید در موعد مقرر برای تسلیم اظهارنامه مالیاتی خود اقدام نمایند. آخرین مهلت خوداظهاری مالیاتی برای اشخاص حقیقی پایان مرداد ماه هر سال است. اشخاص حقوقی نیز که سال مالی آنها تا ۲۹ اسفند خاتمه می‌یابد، فقط تا پایان شهریور فرصت دارند برای خوداظهاری مالیاتی اقدام کنند. در این مقاله به اقداماتی می‌پردازیم که تا آخرین مهلت خوداظهاری مالیاتی باید انجام شوند.

 

ورود به سامانه اظهارنامه مالیاتی

 

خوداظهاری مالیاتی

مالیات در ایران به صورت خوداظهاری محاسبه می‌شود. به این ترتیب که اشخاص حقوقی و حقیقیِ مشمول پرداخت مالیات، بدون دخالت ممیزان و کارشناسان اداره مالیات، خودشان اعلام می‌کنند که چقدر درآمد داشته‌اند و چقدر باید مالیات پرداخت کنند. این کار از طریق تکمیل اظهارنامه مالیاتی یا اصطلاحاً فرم خوداظهاری انجام می‌گیرد. به عنوان نمونه، هنگام ثبت‌نام در سامانه خدمات الکترونیکی امور مالیاتی باید کل درآمدها، هزینه‌ها، استهلاک، حقوق کارکنان و… محاسبه شود و پس از کسر معافیت‌های مالیاتی، مبلغ نهایی آن ارزیابی شود. پس از آن، کارشناسان سازمان تمامی اسناد را بررسی می‌کنند و در صورت نبود اشکال در آنها، عدد محاسبه‌شده را از شما دریافت می‌کنند. اما اگر مدارک در موعد مقرر به دست آنها نرسد و یا تخلفی در آنها مشاهده شود، ممیز اداره مالیات به شکل علی‌الرأس اقدام می‌نماید و مبلغی را مشخص می‌کند که ملاک پرداخت نهایی خواهد بود.

 

مراحل ثبت خوداظهاری مالیاتی

برای پر کردن فرم خوداظهاری مالیاتی باید مراحل زیر را طی نمایید:

۱. مراجعه به سایت سازمان امور مالیاتی کشور به نشانی اینترنتی intamedia.ir و وارد شدن به بخش اظهارنامه الکترونیک.

۲. انتخاب یکی از این پنج مورد: اظهارنامه اشخاص حقیقی، اظهارنامه اشخاص حقوقی، اظهارنامه اجاره املاک، اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل خودرو، اظهارنامه ارزش افزوده.

۳. پیش‌ثبت‌نام با وارد کردن کد ملی و شماره تلفن همراه.

۴. تکمیل جداول اطلاعاتی توسط مودیان حقیقی و پر کردن جدول‌های مالی و ترازنامه برای مودیان حقوقی.

۵. ثبت‌نام الکترونیکی تا پایان مهلت مقرر برای خوداظهاری مالیاتی و ارسال مدارک.

۶. راستی‌آزمایی اطلاعات اظهارشده مودیان توسط کارشناسان اداره امور مالیاتی.

۷. صدور قبض الکترونیکی مالیات و پرداخت آنلاین آن.

 

نحوه تنظیم فرم خوداظهاری مالیاتی

از آنجایی که ثبت خوداظهاری مالیاتی برای مشاغل نیاز به نام کاربری و رمز عبور در سامانه سازمان مالیاتی دارد، حتماً این رمزها را جایی یادداشت نمایید تا به آنها دسترسی داشته باشید. اظهارنامه اشخاص حقیقی در دو قالب انفرادی و مشارکتی قابل تسلیم است که بسته به شرایط واحد کسبی باید انتخاب شود. گفتنی است اطلاعاتی که در این سامانه درج می‌شوند قابل تغییر نیستند. بنابراین، پیش از ثبت نهایی اطلاعات عملکردی شخصیت‌های حقوقی بهتر است یک بار دیگر آنها را مرور کرد. نکته دیگری که پیش از به پایان رسیدن مهلت خوداظهاری مالیاتی باید به آن توجه کرد این است که تنظیم تنها یک اظهارنامه برای واحدهای مشارکتی کافی است و نیازی به تفکیک شرکا وجود ندارد. همچنین مطابق با ماده ۱۰۱ قانون مالیات‌های مستقیم، ارسال اظهارنامه‌های الکترونیکی مشمول معافیت‌های بیشتر باید در اولویت قرار بگیرند. در صورتی که با پیغام خطا مواجه می‌شوید، باید از ثبت وکالت‌نامه مالیاتی در دفاتر اسناد رسمی و اعتبار داشتن تاریخ گواهی الکترونیک آن اطمینان حاصل نمایید.

 

نوشته مرتبط: اظهارنامه مالیاتی عدم فعالیت شرکت

 

مهلت خوداظهاری مالیاتی

ارسال الکترونیکی اظهارنامه مالیاتی به منزله تسلیم قانونی آن است و نیازی به ارائه نسخه چاپ‌شده به سازمان امور مالیاتی کشور نیست. بنابراین تمام اشخاص حقیقی مشمول مالیات باید تا تاریخ سی و یکم مرداد ماه که طبق قانون آخرین مهلت خوداظهاری مالیاتی برای آنها است، مراحل ثبت آن را به پایان برسانند. سال مالیاتی شرکت‌ها در اساسنامه آنها مشخص می‌شود، اما باید توجه داشت اشخاص حقوقی‌ای که تا پایان اسفندماه سال‌مالی‌شان تمام می‌شود باید تا آخر شهریور ماه برای خوداظهاری مالیاتی اقدام نمایند. گفتنی است که اگر مودیان در مهلت خوداظهاری مالیاتی اقدامات لازم را برای ثبت قانونی آن انجام ندهند، جریمه‌های سنگینی در انتظار آنها خواهد بود.

 

✅ پرسش‌های پرتکرار درمورد خوداظهاری مالیاتی ✅ 

 

✅ تعریف خوداظهاری مالیاتی چیست؟

✔️ مالیات در ایران به صورت خوداظهاری محاسبه می‌شود. به این ترتیب که اشخاص حقوقی و حقیقی، بدون دخالت ممیزان و کارشناسان اداره مالیات، خودشان اعلام می‌کنند که چقدر درآمد داشته‌اند و چقدر باید مالیات پرداخت کنند. این کار از طریق تکمیل اظهارنامه مالیاتی یا اصطلاحاً فرم خوداظهاری انجام می‌گیرد.

✅ آیا امکان ثبت آنلاین خوداظهاری مالیاتی وجود دارد؟

✔️ بله، تنظیم اظهارنامه مالیاتی نیازمند تخصص و تجربه است و کارشناسان حقوقی آسان‌ثبت بهترین راهنمایان برای طی کردن این مسیر هستند.

✅ آخرین مهلت خوداظهاری مالیاتی برای اشخاص حقیقی چه زمانی است؟

✔️ اشخاص حقیقی تا پایان مرداد فرصت دارند اظهارنامه خود را تسلیم نمایند.

✅ آخرین مهلت خوداظهاری مالیاتی برای اشخاص حقوقی چه تاریخی است؟

✔️ اشخاص حقوقی‌ای که سال مالی آنها بیست‌ونهم اسفند ماه به اتمام می‌رسد، تا پایان شهریور فرصت دارند اظهارنامه خود را تسلیم کنند.

✅ نشانی سامانه ثبت‌نام الکترونیکی سازمان امور مالیاتی کشور چیست؟

intamedia.ir

نوشته مرتبط: اظهارنامه عملکرد مالیاتی چیست؟ 

2 دیدگاه برای “خوداظهاری مالیاتی چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هشت + 18 =